Majitelé království toalet Alca cílí na trofejní stavby. Vyhlédli si i Gočárův dům v Celetné

Prostory domu Celetná 15 nyní využívá muzeum čokolády.

Prostory domu Celetná 15 nyní využívá muzeum čokolády. Zdroj: Chocotopia

Manželé František Fabičovic a Radka Prokopová, zakladatelé a majitelé největšího výrobce sanitární techniky v Česku Alca Group, vstoupili do nového oboru. S investičními partnery koupili za téměř miliardu korun šest prémiových budov v Hradci Králové a hlavním městě Praze. Informaci e15 potvrdila Prokopová s tím, že motivem investice bylo rozložení rizik v podnikání.

Majitelé skupiny Alca Group patří k těm podnikatelům, kteří na sebe neradi upozorňují a médiím se vyhýbají. Jejich nové byznysové aktivity se tak dají vypátrat jedině v obchodním rejstříku. Podle něj manželský pár do nemovitostí zainvestoval prostřednictvím podílu ve společnosti CCC Investment V1. Na obchodu se finančně podílela také společnost Czechoslovak Capital Partners, která spravuje investice klientů z okruhu advokátní kanceláře Havel & Partners, včetně samotného právníka Jaroslava Havla.

Správcem investic v CCC Investment V1 je podnikatel Nader Safari, který se specializuje na trofejní nemovitosti, tedy prémiové stavby mimořádné historické nebo architektonické hodnoty. E15 oslovila Prokopovou, Czechoslovak Capital Partners i Safariho, nikdo z nich se ale k obchodu nechtěl blíže vyjadřovat. Nekomentovali ani, o jaké nemovitosti jde.

Zastupující jednatelka CCC Investment V1 Magdaléna Čaňová však e15 potvrdila, že jednou ze získaných budov je dům na lukrativní adrese Celetná 15. Funkcionalistická stavba, kterou navrhl známý prvorepublikový architekt Josef Gočár, ještě před pěti lety sloužila jako muzeum voskových figurín Grévin, dnes tu sídlí muzeum čokolády a ocelových figurín. „V budoucnu dům čeká kompletní rekonstrukce, pak se bude prostor pronajímat pro butikový hotel, popřípadě retailovému řetězci,“ říká Čaňová. 

Investic do prémiových nemovitostí chystá Safari víc. Momentálně je podle Čaňové v konečné fázi vyjednávání nákupu dvou domů na Václavském náměstí za celkovou sumu přesahující miliardu korun. V tomto případě už ale půjde o jiné investory, upozorňuje Čaňová. Jejich totožnost stejně jako upřesnění, kterých budovy se obchod týká, s odkazem na obchodní tajemství odmítla sdělit. Safari, někdejší člen představenstva fotbalového klubu FC Hradec Králové, letos v dubnu například prodal dům v Revoluční 7, který několik let vlastnil spolu s dalšími nejmenovanými partnery.

Právě v tomto domě sídlí český Forbes, který odhaduje, že aktuální společné jmění majitelů společnosti Alca Group dosahuje 7,4 miliardy korun. Pro Františka Fabičovice a Radku Prokopovou jsou nemovitosti velkou podnikatelskou výhybkou. Dosud jedinou výjimkou v rodinném byznysu je obora Obelisk v sousedství lednicko-valtického areálu a stejnojmenné vinařství v nedalekých Valticích.

Alespoň podle veřejně dostupných informací manželé dosud investovali téměř výhradně jen do své skupiny, kterou začali budovat v roce 1998. Historicky největší akvizicí Alky byl předloňský nákup společnosti FV Plast, která vyrábí potrubní systémy. Podle HN to byl obchod v řádu „středních stovek milionů“.