Metrostav šetří, meziročně propustil dvojnásobný počet lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Lídr mezi českými stavebními firmami, Metrostav loni propustil dvakrát více lidí než o rok dříve, pracovní poměr skončil 355 zaměstnancům. Celkový počet zaměstnanců stavebního lídra tak klesl pod tři tisíce. K 31. prosinci 2014 firma zaměstnávala 2924 lidí. Nejvíc lidí firma zaměstnávala v předkrizovém roce 2007, celkem 3663.

Už v roce 2013 kvůli nepříznivé situaci na stavebním trhu skončilo ve firmě 170 lidí. Důvod poklesu počtu zaměstnanců v loňském roce Metrostav tentokrát nekomentoval.

Firma ale loni přijímala i nové lidi, celkem nastoupilo 275 zaměstnanců. Z nich více než 50 byli absolventi vysokých škol. Dalších 47 vysokoškolských studentů v Metrostavu pracuje na dlouhodobé odborné praxi. Pro kvalifikované dělnické profese firma připravuje 70 smluvních studentů středních technických škol.

Metrostav je z pohledu tržeb jedničkou českého trhu, v předminulém roce mírně vzrostly na 21,6 miliardy korun. Společnost je od roku 1990 právním nástupcem národního podniku, který vznikl na začátku 70. let. Do skupiny Metrostav patří například i stavební firma Subterra, kapitálově propojena je také se společností Zakládání staveb.

S problémy a propouštěním se potýká celé české stavebnictví. Podle aktuálních čísel Českého statistického úřadu klesl loni počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci meziročně o 4,8 procenta. O práci ve stavebnictví přišlo kvůli krizi více než 50 tisíc lidí.

Tamir Winterstein: Zisky developerů před krizí nebyly morální