Metrostav udržel loňské tržby a zisk, zůstává českou jedničkou

Největší objem zakázek získal Metrostav.

Největší objem zakázek získal Metrostav. Zdroj: Siebert Martin/Euro

Stavební firma Metrostav loni vykázala čistý zisk 451,6 milionu korun, což je meziročně o 0,3 procenta méně. Tržby jí poklesly o 0,6 procenta na 19,21 miliardy korun.

„Jsme rádi, že i v loňském roce zůstáváme tržní jedničkou na tuzemském stavebním trhu,“ řekl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Z velkých stavebních společností letos zatím zveřejnily své výsledky za loňský rok Skanska a Eurovia. Skanska loni zvýšila tržby o osm procent na 15,8 miliardy korun, Eurovia o pětinu na 18,5 miliardy korun.

„Metrostavu se podařilo udržet výkony srovnatelné s předchozím rokem. Zisk je samozřejmě velice důležitý, ale právě v případě Metrostavu hraje důležitou roli i udržení vysokých tržeb. Důvodem je jednak zachování jeho významného tržního postavení, ale i zajištění dostatku práce pro udržení svých kmenových zaměstnanců,“ uvedl ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek. Metrostav podle něj stále patří mezi stavební společnosti, které zaměstnávají velký počet vlastních pracovníků.

Výsledky Metrostav schválí valná hromada ve čtvrtek 12. května. Firma by tam měla také rozhodnout o výplatě dividend. Ze zisku za rok 2014 vyplatila akcionářům zhruba 170 milionů korun, více než třetinu z čistého zisku. Na jednu akcii připadalo 21,50 koruny. Majoritním akcionářem firmy je s podílem 51,34 procenta společnost DDM Group. Významný podíl dále vlastní společnosti DOAS SK (23,18 procenta) a DOAS CZ (17 procent).

Dokončená Blanka a metro

V loňském roce Metrostav dokončil například tunel Blanka nebo trasu A pražského metra mezi stanicemi Dejvická a Nemocnice Motol. V současné době například rekonstruuje střechu pražského hlavního nádraží, ve sdružení s Průmstavem a Imosem opravuje Národní muzeum. Na dálnici D1 spolu s firmou Swietelsky stavební opravuje úsek Psáře - Soutice.

Hlavní město vedlo kvůli tunelu Blanka s Metrostavem arbitráž. Vadilo mu, že se stavba proti původním plánům prodražila, u soudu však neuspělo.