Metrostav vyplní kráter v centru Bratislavy byty

Kráter v Bratislavě zaplní Metrostav

Kráter v Bratislavě zaplní Metrostav Zdroj: isifa

Společnost Metrostav chystá v Bratislavě vlastní projekt. V centru slovenské metropole zaplní kráter po propadlé budově komplexu Trinity. Metrostav nebude jen stavitelem, ale i developerem.

„Hledáme novou marketingovou náplň projektu, protože všechny rozbory ukazují, že původní koncepce je na trhu realit těžko použitelná. Příslušné rozbory ale ještě nejsou u konce,“ vysvětluje mluvčí Metrostavu František Polák. Místo původně plánovaného garážového areálu bude na místě zřejmě obytná budova.

Původně plánované garáže a jejich architektonické řešení stály za nezvyklou událostí z roku 2012. Pětipatrová budova v centru projektu se doslova propadla pod zem. Stavbu realizoval Metrostav, vina za selhání však dopadla na statika. Důvodem prý byla nerealisticky vypočítaná nosnost stavby. Na střeše pětipatrových garáží architekt nakreslil zahrady, kvůli kterým tam stavitelé nanosili tuny zeminy.

Propadly se také ceny nemotivostí

„Metrostav pracoval dle projektu, který zajišťoval investor a jehož zpracování jsme se tedy neúčastnili. Po vyšetřování policií SR byla podána žaloba na statika projektu Tomočániho,“ vysvětluje František Polák.

Pád budovy znamenal i skluz a ztrátu finanční podpory pro původního developera. Z rukou zkrachovalých developerů Tři věže a Vara7 se projekt dostal do rukou firmy Nadlan. Ani ta jej však neoživila. „Investor Nadlan zkrachoval a následně Metrostav od konkurzního správce odkoupil část zkrachovalé firmy, která se rovnala předmětné nemovitosti,“ popsal souvislosti František Polák.
Původním záměrem developerů byla stavba obytné zóny, relaxačních komplexů, obchodních i parkovacích pasáží. Po problémech, které stavbu potkaly, se ale ceny těch nemovitostí, které už stojí, rapidně propadly.