Miliardář Passer koupí zpátky BB Centrum

Budova C pražského BB Centra

Budova C pražského BB Centra Zdroj: Immofinanz

Na realitním trhu se schyluje k neobvyklé události. Realitní podnikatel Radim Passer si chce v pražském kancelářském komplexu BB Centrum, který sám postavil, koupit zpět minimálně část již stojících budov. Případů, kdy si developer kupuje zpátky stavby, jež postavil a prodal, moc není. „Investice do nemovitostí v zavedeném byznys parku aktuálně poskytuje zajímavé zhodnocení vložených prostředků,“ sdělil člen vedení Passerinvest Group Ondřej Plocek.

Kvůli chystaným akvizicím vydává skupina své vůbec první dluhopisy. Hodnota emise splatné v roce 2017 je 550 milionů korun. Firma slibuje investorům roční úročení 5,25 procenta, vyplývá z prospektu emitenta. Manažerem emise je tuzemská UniCredit Bank.

BB Centrum v Praze v Michli Passer buduje od roku 1996. Do osmnácti budov investoval přes 14 miliard korun. Jako klasický developer kanceláře po dokončení a pronajmutí zpravidla prodal investorům. Nyní však byznysmen hodlá tradiční developerský cyklus narušit. „Aby se celý,byznys příběh‘ naplnil, je dalším logickým krokem stát se i dlouhodobým investorem co největší části celého byznys parku,“ uvedl Passer.

Dobrá situace na trhu

Situace na trhu komerčních nemovitostí prý investici nahrává. Podnikatel navíc sází na to, že koncentrace vlastnických práv přispěje k efektivnější správě komplexu.

Skupina Passerinvest, v níž má Passer většinový podíl, slibuje, že za peníze z dluhopisů nakoupí jen budovy vytvářející pravidelný příjem z nájemného. Užití prostředků na úhradu závazků prý nepřichází do úvahy. V rámci BB Centra výstavba ještě neskončila. Skupina Passerinvest tam na konci loňského roku dokončila budovu G. Ve srovnání s okolními objekty jde o menší stavbu s investičními náklady 350 milionů korun.

Výrazně větším projektem je aktuální výstavba budovy Delta. Ta bude mít 38 tisíc čtverečních metrů a vyžádá si zhruba dvě miliardy korun. Vedle BB Centra má Passer v záloze projekt v pražských Roztylech. Zde plánuje výstavbu až 60 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch. Skupina Passerinvest, v níž má Passer většinový podíl, slibuje, že za peníze z dluhopisů nakoupí jen budovy vytvářející pravidelný příjem z nájemného

Zbyněk Passer podpoří bratra i Babiše

Miliardář Passer postaví v Praze luxusní byty