Ministerstvo zkoumá prodej RPG bytů. Kvůli evropským dotacím

Sídlo společnosti spravující bytový fond OKD RPG Real Estate v Ostravě.

Sídlo společnosti spravující bytový fond OKD RPG Real Estate v Ostravě. Zdroj: ctk

Centrum pro regionální rozvoj, které je podřízené ministerstvu pro místní rozvoj (MMR), prověřuje prodej společnosti RPG Byty, píše server HlídacíPes.org. Resort zkoumá, zda společnost, v níž má podíl podnikatel Zdeněk Bakala, prodejem neporušila dotační podmínky. Firma RPG Byty, která vlastní 43 tisíc bývalých bytů OKD v Moravskoslezském kraji, na devět projektů získala od roku 2013 z fondů EU 56 milionů korun.

„Jednou ze závazných podmínek je, že v době udržitelnosti projektu nesmí bez souhlasu Řídicího orgánu příjemce podpory majetek prodat, převést, vypůjčit či pronajmout jinému subjektu,“ řekl serveru Vilém Frček oddělení komunikace MMR. Lhůta, kdy lze prodej uskutečnit jen se souhlasem poskytovatele dotace, je obvykle pětiletá.

Pokud by úřad došel k závěru, že dotační podmínky RPG Byty porušila, musela by peníze vrátit. Úřad nyní informace prověřuje, závěr zatím neučinil.

Zástupci firmy RPG Byty tvrdí, že podmínky dotace neporušili. „Nejedná se o prodej nemovitostí, ale o prodej celé společnosti, u které pouze dochází ke změně vlastnické struktury. Bytový fond jako takový nadále zůstává majetkem společnosti RPG Byty,“ sdělil serveru mluvčí společnosti Petr Handl.

RPG Byty jsou největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. Společnost byty získala od své mateřské firmy RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo.

Nyní se prodává celá firma. Za nezveřejněnou cenu ji má získat mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital. Byty bude vlastnit prostřednictvím své lucemburské firmy Fondy Bydleni 2 S.à r.l.