Místo bývalých sléváren ČKD nová čtvrť. Postavit ji chce developer AFI

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

V pražských Vysočanech by měla v bývalém areálu ČKD Slévárny a Moury v těsné blízkosti Kolbenovy ulice vyrůst nová čtvrť s byty, kancelářemi, obchody a parkem. Vybudovat ji má v plánu developer AFI Europe Czech Republic. Projekt už v únoru získal územní rozhodnutí. Náklady izraelský developer nezveřejnil.

O stavební povolení na první dvě etapy chce investor požádat ještě letos. Jako první by měly v území vyrůst rezidenční domy a administrativní budova. Projekt přitom v minulosti developer už několikrát odložil, naposledy se mluvilo o tom, že začít stavět chtěla firma v roce 2013.

Na území o rozloze 15 hektarů chce developer vybudovat také mateřskou školku, zahradní restauraci a fitness studio. Podle dokumentace k posouzení vlivu projektu na životní prostředí by mělo v místě vzniknout 14 budov. V deseti z nich budou hlavně kanceláře, ve zbylých čtyřech byty.

„Polyfunkční projekt AFI City výrazně přispěje ke kultivaci této doposud opomíjené části Vysočan a nabídne mnoha obyvatelům Prahy a blízkého okolí práci, bydlení a odpočinek v příjemném prostředí s vynikající dopravní dostupností do centra města,“ slibuje generální ředitel AFI Europe Czech Republic Doron Klein.

Bývalý průmyslový komplex v pražských Vysočanech byl založen v roce 1896. Po roce 1989 došlo v některých provozech k útlumu nebo ukončení výroby a areál do té doby chátral.

Developer AFI Europe ze skupiny Africa Israel Investments Group se zaměřuje na realitní trhy střední a východní Evropy. V Česku působí od roku 1997, od té doby zde dokončil například Palác Flóra, rezidenční komplex Korunní Dvůr, nákupní centrum AFI Palace Pardubice, první fázi rezidenčních projektů Tulipa Rokytka či Tulipa Modřanská rokle a logistický park D8 European Park.