Místo Prioru bude v Popradu za miliardu nové obchodní centrum

Forum Poprad

Forum Poprad Zdroj: archdesign.cz

Budovu bývalého Prioru v centru slovenského Popradu už demoliční stroje srovnaly se zemí. Na místě obchodního domu začne již brzy vyrůstat nové nákupní centrum Forum Poprad. Stavebníkem je nizozemská developerská společnost Multi Development, která do projektu investuje kolem 50 milionů eur, tedy asi 1,4 miliardy korun.

„Zdá se, že by nic nemělo bránit výstavbě nového centra v souladu s předpokládaným zahájením stavby na jaře tohoto roku,“ citovala slovenská agentura Sita manažera Multi Development Petra Hoffmanna.

Dokončení projektu plánuje developer na podzim 2015. Financování má zajistit VÚB banka a Slovenská spořitelna.

Forum PopradForum Poprad | archdesign.cz

Nové obchodní centrum bude mít 23 000 metrů čtverečních, na kterých bude o zákazníka bojovat více než stovka obchodů. Mezi nimi budou rovněž značky dobře známé z českého trhu typu módních řetězců C&A nebo H&M, prodejce sportovních potřeb Intersport nebo hračkářství Dráčik. Práci v novém centru najde kolem 400 lidí.

Pozemky v Popradu koupil Multi Development už v roce 2008. Krize ale projekt pozastavila. Multi Development, který loni koupila americká investiční skupina Blackstone, staví a provozuje obchodní centra ve 14 zemích. V Česku má firma za sebou například výstavbu ostravské Nové Karoliny nebo center Forum Liberec a Forum Ústí nad Labem.

České nemovitosti dobře vynášejí, říká Guy Barker