Modulární stavby z Vizovic dobývají Paříž

Pilotní modulární dům určený na předměstí Paříže

Pilotní modulární dům určený na předměstí Paříže Zdroj: Koma Modular

Vizovická společnost Koma Modular, z jejíchž modulů vznikl český pavilon na výstavě Expo 2015 v Miláně, má na dosah významnou zakázku ve Francii. Na předměstí Paříže postavila pro soukromého developera Pitch promoution pilotní modulární dům sloužící jako komfortní koleje nebo jako dočasné apartmánové bydlení.

Pokud se osvědčí, objednají si Francouzi z Vizovic těchto staveb výrazně více. „Mělo by jít o desítky bytových domů,“ řekl serveru E15.cz marketingový ředitel Koma Modular Martin Hart. Rozhodnutí má padnout do konce letošního roku. Moravská firma již ve Francii dělala na projektu administrativní budovy pro energetickou společnost Areva.

Další velký zářez si Koma Modular připsala v Německu, paradoxně v souvislosti s válkou v Sýrii. Němci totiž pro uprchlíky z více než třinácti set vizovických modulů postavili přes sedm desítek domů. Díky tomu našlo střechu nad hlavou kolem tří tisíc uprchlíků. Do konce roku má tuzemský výrobce dodat do Německa ještě dalších 21 domů.

Koma Modular vizovického podnikatele Stanislava Martince vyrostla ještě v 90. letech z trosek někdejšího Agrokombinátu Slušovice, konkrétně jeho výroby maringotek. V současnosti je podnik s tržbami přes šest set milionů korun jedním z nejvýznamnějších hráčů v oboru. Mezi jeho velké konkurenty patří například francouzský Touax, který vyrábí moduly v Supíkovicích na Jesenicku.

Pilotní modulární dům určený na předměstí PařížePilotní modulární dům určený na předměstí Paříže | Koma Modular

Igor Zahradníček: Ve výrobě modulových staveb je Česko velmoc