Most bojuje o miliardu na dotažení projektu jezera

Jezero u Mostu

Jezero u Mostu

Téměř 1,5 miliardy korun bylo proinvestováno do dnes již hotového jezera Most, které kromě významného krajinného prvku se má v budoucnu stát i turistickou atrakcí a impulsem pro vznik nových pracovních míst v regionu těžce zkoušeným vysokou nezaměstnaností. Než se tak stane, je nutné najít ve státním rozpočtu ještě 1,1 miliardy korun a za ně dokončit silnice, inženýrské sítě a další stavby.

Infrastruktura a budovy pro služby jsou nezbytným předpokladem pro návrat lidí do této nově zrekultivované krajiny v okolí Mostu. „Pro Mostecko jsou tyto projekty naprosto zásadní“, říká primátor Mostu Vlastimil Vozka s tím, že navržené projekty zajistí komunikační propojení města Most s lokalitou budoucího jezera včetně přivedení páteřních tras inženýrských sítí a tím se vytvoří předpoklady pro oživení místa, kde v minulosti stávalo historické město Most. „Na realizaci nových staveb prakticky závisí další rozvoj této, pro město Most a celý Ústecký kraj, prioritní lokality,“ pokračuje Vlastimil Vozka.

Nejenom jezero Most, ale i další velké sanační a rekultivační projekty na severu Čech čekají na rozhodnutí vlády, zda na ně uvolní zbývající 3,6 miliardy korun z 15 „ekomiliard“. O vyčlenění 15 miliard bylo rozhodnuto v roce 2002 a v uplynulých deseti letech se z nich platí obnova území poškozeného povrchovou těžbou hnědého uhlí v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Dosud se z tohoto „balíčku“ utratilo prostřednictvím 179 projektů více než 7,4 miliardy a dalších 3,2 miliardy bude stát padesát nyní dokončovaných projektů. V meziresortní komisi, která konkrétní projekty posuzuje a doporučuje k realizaci již vzniká materiál pro vládu, který by měl dodat ministrům Nečasovi vlády dostatek podkladů pro jasné rozhodnutí. Jeho definitivní verze by podle informaci serveru E15.cz měla být hotová již v průběhu příštího týdne.