Na Pankráci se rodí obří obchod s Arkádami

Arkády Pankrác

Arkády Pankrác Zdroj: Anna Vackova/E15

Obchodní centrum Arkády Pankrác, jedno z nejvýraznějších v Praze, čeká změna majitele. Francouzská skupina Unibail-Rodamco se rozhodla prodat svůj podíl. Německá skupina ECE, která s Francouzi Pankrác spoluvlastní, nyní řeší, zda využije svého předkupního práva. Deníku E15 to potvrdily zdroje z realitního trhu. Samy firmy se nevyjádřily.

Unibail-Rodamco drží v Arkádách 75 procent. Podle informací z trhu je to ale právě ECE, které ve správě centra vystupuje aktivněji, kdežto Francouzi se jen „vezou“.

„Arkády Pankrác nepatří mezi tuzemské strategické projekty Unibail-Rodamco, proto firma svůj podíl prodává,“ uvedl jeden ze zdrojů. Naopak projekty typu Centra Černý Most nebo Obchodního centra Chodov skupina prodávat nehodlá. Po loňském rozšíření Černého Mostu se chce naopak zaměřit rovněž na výstavbu druhé fáze Chodova. Vedle toho připravuje další nákupní centrum na Vltavské, kde už má kvůli tomu společný podnik s developerem Orco.

Arkády Pankrác
Arkády podle hlasů z realitního trhu špatným projektem nejsou. Několik slabin se prý u nich ale přesto najde. „Ačkoli Arkády nepatří do nejúspěšnější trojice nákupních center v České republice, jedná se o velmi oblíbené nákupní centrum nové generace,“ sdělila vedoucí maloobchodního oddělení poradenské firmy JLL Sylvie Samadi. Zatímco ve všední dny centrum plní hlavně zákazníci z okolních kanceláří, o víkendech je návštěvnost Arkád v porovnání se sousedním Centrem Chodov o poznání nižší. Zároveň se tyto dva projekty v nabídce částečně překrývají. Chodov je navíc blíže Jižnímu Městu i magistrále. Za neúspěšnější obchodní centra považuje trh právě Chodov, Palladium a Nový Smíchov.

Šachy s podíly v Arkádách se mohou stát další miliardovou transakcí na tuzemském trhu podnikatelských nemovitostí. Hodnota aktiv projektové firmy Pankrác Shopping Center, kterou Francouzi s Němci spoluvlastní, činila loni 2,6 miliardy korun. Drtivou většinu z této částky tvořila hodnota samotného obchodního centra.

Na příjmech z pronájmu loni společný francouzsko-německý podnik utržil přes 372 milionů korun, z čehož vytvořil zisk kolem 238 milionů. Společníci si celý loňský výdělek a ještě něco navíc hned stáhli k sobě. Uvedená čísla vyplývají z výroční zprávy projektové společnosti.