Na trh kancelářských vestaveb míří obr

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: citywest.cz

Výstavba příček v kancelářích a interiérové vestavby vůbec byly dosud v Česku doménou domácích hráčů. Nyní na tuzemský trh přichází těžká váha ve svém oboru, francouzská společnost Tétris Design & Build. Česko je pro ni první zemí střední a východní Evropy, kde bude působit.

Firma s ročními tržbami kolem 140 milionů dolarů je součástí skupiny Jones Lang LaSalle (JLL), která patří v Česku mezi největší realitní konzultanty. Tétris má doplnit jednu z hlavních činností JLL, kterou je vyhledávání vhodných kanceláří pro firmy.

„Díky Tétrisu budeme moci jít o krok dál a postarat se o návrh interiéru, postavení příček, vybavení kanceláře a vůbec dořešit celý projekt na klíč tak, aby nájemce nemusel dělat nic a měl před nastěhováním všechno připravené,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 ředitel tuzemské JLL Tewfik Sabongui.

Tétris je součástí JLL od roku 2005. Působí na 12 evropských a severoafrických trzích. Na východ od Německa dosud působil jen v Rusku.

„Naše přidaná hodnota proti konkurenci tkví v tom, že máme řadu firem, s nimiž už teď pracujeme. Tito naši klienti již nemusí hledat někoho, kdo se jim postará o celkové řešení kanceláří, protože jsme schopni jim tuto službu nabídnout,“ uvedl Sabongui.

Mezi tuzemskými firmami na trhu interiérových řešení do současnosti vynikala s tržbami kolem 90 milionů korun společnost Milt. Z jejích dalších významnějších konkurentů působí v České republice například M-Markus nebo DT Expert spolupracující s francouzskou společností Tiaso.

Realitní poradenské firmy v posledních letech kvůli úbytku transakcí s podnikatelskými nemovitostmi a slabší aktivitou nájemců hledají také jiné zdroje příjmů. Mimo jiné sázejí na správu nemovitostí. O důležitou informaci z této oblasti se nedávno postarali konzultanti ze společnosti CBRE, která koupila správcovskou firmu Impact-Corti podnikající na českém a slovenském trhu.