Nájmy za špičkové obchody ve světě porostou

Londýnské City

Londýnské City Zdroj: HB Reavis

Obchodníci se celosvětově musí připravit na fakt, že za špičkové prodejní plochy budou v příštím roce pravděpodobně platit o něco více než nyní. Příčinou je hlavně nedostatek volných obchodů vyplývající mimo jiné ze stále slabé nové výstavby. Vyplývá to z nové studie poradenské společnosti CBRE.

Poptávka po nejlepších prodejních plochách roste od Asie přes Ameriku až po Evropu. „V Evropě přetrvává silná poptávka po vlajkových obchodních plochách například v Londýně, Paříži, Moskvě nebo v Curychu,“ uvedl šéf výzkumu CBRE Raymond G. Torto.

Například v New Yorku na Páté Avenue jsou už nyní nájmy na rekordní úrovni. Za metr čtvereční obchodu se tam nyní ročně platí přes 25 000 eur, tedy asi 687 tisíc korun.

Hong Kong je nejdražší „Nejmastnější“ jsou však nájmy v Hong Kongu, kde obchodníci dají za metr čtvereční a rok více než 34 000 eur, což už v korunách není daleko od milionu.

Vysoká poplatky za obchody může podle CBRE srazit jen nová výstavba. Té je však současně stále málo. Platí to zvláště pro západní Evropu. Na historickém minimu je rovněž výstavba obchodních center v USA.

Výrazně více se staví jen v Asii. Tam zvláště vyčnívá metropole Filipín Manila a thajské hlavní město Bangkok.

Deset nejdražších nákupních lokalit světa

MěstoNájemné (v eurech za metr čtvereční a rok)
Hong Kong34 454
New York25 050
Paříž11 340
Londýn10 140
Curych7517
Sydney7235
Tokio6969
Melbourne6078
Moskva5873
Peking5359

Pramen: CBRE (data z 3. čtvrtletí 2013)