Nejdražší dům světa? Hongkongská vila na první pohled luxusem nevyniká

Dům v Hong Kongu s rekordní cenou

Dům v Hong Kongu s rekordní cenou Zdroj: Executive Homes HK Ltd.

Dům v Hong Kongu s rekordní cenou
Hongkong
Hongkong
Hongkong
Hongkong
10
Fotogalerie

Nemovitost v exkluzivní čtvrti Peak v Hongkongu by se podle agentury Bloomberg mohla stát nejdražším domovem na světě. K dispozici je za 3,5 miliardy hongkongských dolarů (9,7 miliardy korun). 

Extrémně vysoká cena by mohla naznačovat, že dům na vyhledávané adrese bude obrovským palácem. Opak je však pravdou. Nemovitost stojí na pozemku o rozloze 16 330 čtverečních metrů, na kterém se nachází ještě bazén a parkoviště pro dvě auta.

„Devizou je spíš pozemek než samotná nemovitost,“ potvrzuje pro agenturu Bloomberg Lawrence Brown, ze společnosti Executive Homes Hong Kong Ltd. „Ten dům je docela starý. Nedivil bych se, pokud by jej budoucí majitel strhl a postavil si tam nové, moderní sídlo,“ doplnil Brown. Jedná se však o příležitost pořídit si pozemky v jedné z nejvyhledávanějších částí Hongkongu.

Rezidenční oblasti v asijském městském státě jsou mezi investory obecně velmi žádané. Další velkou realitní transakcí z poslední doby byl například bytový komplex s 12 bytovými jednotkami v zálivu Deep Water Bay. Nemovitost se v červenci prodala za bezmála šest miliard hongkongských dolarů (kolem 16 miliard korun). 

Rekordní částku za prodej samostatné realitní jednotky v Hongkongu zatím drží dům v lukrativní ulici Gough Hill Road. Ten si zájemce v roce 2016 pořídil za 2,1 miliardy hongkongských dolarů (5,8 miliardy korun).