Největší developer skladů CTP se dohodl s ČSOB na úvěru

CTP koupil třetí logistický park u Prahy, tentokrát na D8

CTP koupil třetí logistický park u Prahy, tentokrát na D8 Zdroj: Crestcom.cz

Největší tuzemský developer skladů a průmyslových nemovitostí CTP uzavřel dohodu s ČSOB na refinancování balíku úvěrů za 105 milionů eur (v přepočtu 2,9 miliardy korun).

„Tato dohoda s dlouhodobým finančním partnerem ČSOB je součástí pokračujícího úsilí CTP využít současných příznivých podmínek na trhu,“ uvedla realitní společnost. Jen ve třetím čtvrtletí refinancovala úvěry za 300 milionů eur, což dělá zhruba čtvrtinu firemního portfolia.

Největší realitní obchod na spadnutí?

Celý realitní trh v současnosti s napětím očekává, jak dopadne jednání o prodeji CTP. Pokud klapne, bude to největší realitní obchod v historii Česka. Jeho hodnota se může pohybovat kolem dvou miliard eur (zhruba 55 miliard korun). Jedním ze zájemců o firmu Remona Vose a Eddyho Maase je podle informací z trhu australská investiční skupina Macquerie.

Kromě výstavby skladů a továrních hal se CTP pustila i do jiných nemovitostních segmentů. V Brně a Ostravě firma postavila moderní kancelářská centra, nedávno se u brněnské výpadovky na Bratislavu pustila také do budování největšího nákupního parku v zemi.

Celková hodnota aktiv CTP činila loni přibližně dvě miliardy eur. Na výnosech z nájemného skupina minulý rok inkasovala zhruba 120 milionů eur. Za letošní rok očekává růst výnosů na 135 milionů eur.

CTP provozuje průmyslové parky i v zahraničí
Společnost CTP patří k předním realitním developerům v Česku. Dominantní postavení má zejména na jižní Moravě a v Brně. Provozuje síť více než 30 průmyslových parků, které se vedle ČR nacházejí i na Slovensku, v Rumunsku a Polsku. K projektům CTP patří také Spielberk Office Centre s kancelářskými prostorami poblíž středu Brna.