Německé fondy se zbaví v Česku realit za miliardy

Český trh podnikatelských nemovitostí čeká v příštích letech výrazná vzpruha. Část německých otevřených fondů kvůli krizi končí a chystá se na realitní výprodej. Jen v České republice mají Němci v následujících čtyřech letech prodat budovy za zhruba 800 milionů eur (20 miliard korun), uvedla poradenská firma DTZ. Celkem budou muset německé fondy udat majetek v přibližné hodnotě 20 miliard eur (půl bilionu korun).

Třešničkou na dortu prodávaných realit bude v Česku kancelářský komplex The Park na pražském Chodově, který patří mezi největší administrativní centra v zemi. Když německý fond Degi v roce 2009 kupoval první část tohoto projektu, dal za ni deset miliard korun. Pro investory může být lukrativní i kancelářský areál Anděl Park v Praze 5 nebo nákupní centrum Olympia Olomouc.

První vlaštovka nadcházející výprodejové vlny se objevila už v roce 2011, kdy se fond Degi zbavil za 1,3 miliardy korun kancelářského Paláce Anděl na Smíchově.

Záplavy transakcí se poradenská firma Colliers neobává, prodej má být postupný. Stejně tak se nemovitosti nemají prodávat pod cenou. „Likvidace fondů neznamená prodej pod tlakem, ale jednoduše to, že fond má vrátit kapitál investorům,“ řekl deníku E15 Ryan Wray, vedoucí oddělení investic z české pobočky DTZ.

Německé právo stanoví dostatečně dlouhé lhůty, ve kterých musí být tato aktiva prodána, což zajišťuje, že fondy nemusí prodávat za snížené ceny a investoři nemusí přijít o vložené prostředky, dodal Wray. Část německých realitních fondů končí kvůli problémům s hotovostí na výplatu podílníků. Ne všechny otevřené fondy z Německa ale zaniknou, některé jsou na českém trhu aktivní a nakupují. Například fond Deka Immobilien loni získal kancelářskou budovu City Green Court v Praze na Pankráci.

Zpráva o prodejích potěší všechny, které obchody s komerčními nemovitostmi živí. Podle čísel DTZ se loni tento trh v Česku propadl o 70 procent na zhruba patnáct miliard korun. Podle konzultantů z Cushman & Wakefield investoři na českém trhu letos utratí 25 miliard korun.