Němečtí stavbaři mají zakázkové knihy plné i díky uprchlíkům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Tržby v německém stavebním sektoru by měly v letošním roce stoupnout o tři procenta na 103 miliard eur (2,8 bilionu korun), což by byla nejvyšší úroveň od roku 2000. K růstu má přispět mimo jiné velké množství uprchlíků, které je zapotřebí ubytovat. Předpověděly to dnes německé stavebnické svazy HDB a ZDB.

„Knihy zakázek jsou pro příští měsíce solidně naplněné,“ upozornily svazy. Stavební sektor by měl těžit zejména z poptávky po bytové výstavbě, kde se očekává nárůst tržeb o pět procent. Potřeba ubytovacích kapacit pro žadatele o azyl podle svazů povede mimo jiné k většímu počtu rekonstrukcí obytných domů a dalších budov.

Prezident HDB Thomas Bauer předpověděl, že v Německu letos bude postaveno téměř 290 tisíc nových bytů. Ani to však podle něj nebude stačit k uspokojení poptávky, kterou tlačí vzhůru příliv uprchlíků a rostoucí počet obyvatel žijících ve městech.

Nedostatek městských bytů

„V městských oblastech je nedostatek dostupného bydlení,“ upozornil Bauer. K odvrácení tohoto nedostatku bude podle něj v příštích letech nezbytné stavět v německých městech více než 400 tisíc bytů ročně. Vláda by proto měla bytovou výstavbu podpořit zvýšením daňových úlev pro investory do nemovitostí a zdvojnásobit rozpočet na veřejné bydlení.

Tržby ze stavebních zakázek od veřejného sektoru by se podle dnešních prognóz měly v letošním roce zvýšit o čtyři procenta, zatímco výstavba komerčních objektů, například továren, obchodů a kanceláří, by měla stagnovat.