Nemovitosti budou muset mít své energetické štítky

nemovitosti, energetické štítky

nemovitosti, energetické štítky Zdroj: profimedia.cz

Podobné štítky jako ty, které informují o energetické náročnosti elektrických spotřebičů, budou muset od příštího roku používat i vlastníci nemovitostí. A to v případě, že se ji chystají prodat nebo pronajmout. Počítá s tím novela zákona o hospodaření energií, kterou schválila vláda. Opatření souvisí s evropskou směrnicí o energetické náročnosti budov.

Štítky mají sloužit jako informační nástroj pro kupující či nájemce, kteří podle něj zjistí provozní náklady na energie, případně mohou díky informaci lépe vyčíslit cenu rekonstrukce. Nové pravidlo by také mělo vést k nižší spotřebě energií a snížení výdajů domácností a dalších subjektů za energie.

Novostavby jsou tímto způsobem označovány od roku 2009. Štítky budou na nemovitosti instalovat kvalifikovaní auditoři a jejich cena by se měla pohybovat většinou v řádu jednotek tisíc korun, bude se však lišit podle velikosti nemovitosti.

Příklad energetického štítku pro rodinné domy:

Průkaz energetické náročnosti budovyPrůkaz energetické náročnosti budovy | bauexport.cz

Opatření se může promítnout do cen, míní odborníci

„Prostředky vynaložené na vypracování průkazu se budou lišit s ohledem na aktuální stav budovy. U starých budov se dají předpokládat náklady vyšší,“ uvedla specialistka na právo nemovitostí Ambruz & Dark/Deloitte Legal Lenka Němcová.

Odborníci očekávají, že štítkování může přinést problémy například u majitelů, kteří nemají ke svým nemovitostem všechnu stavební dokumentaci. Upozorňují také, že majitelé nemovitostí náklady na energetické označení zřejmě promítnou do nájmů či prodejních cen.

Novela zákona o hospodaření energií podle Němcové ovlivní realitní trh. „V praxi to může znamenat další finanční náklady při pronájmu nebo prodeji budovy nebo bytu,“ poznamenala.

Nové pravidlo souvisí se směrnicí EU o energetické náročnosti budov, která byla schválena v roce 2010. Podle ní by do 31. prosince 2018 členské státy EU měly zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy měly téměř nulovou spotřebu energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové budovy.