Nízké úroky ženou investory k muzeím sexu a coffee shopům, vydělají výrazně více

Amsterdam

Amsterdam Zdroj: Pixabay.com

Vyhlášené ulice v Amsterdamu
Vyhlášené ulice v Amsterdamu
Vyhlášené ulice v Amsterdamu
Vyhlášené ulice v Amsterdamu
Vyhlášené ulice v Amsterdamu
12
Fotogalerie

V době nízkých úrokových sazeb jsou investoři, ale především penzijní fondy, které nechtějí svým klientům vytvářet ztrátu z držení dluhopisů, nuceni se poohlížet i po kontroverznějších investicích.

Místy i po těch, které dříve byly zapovězené; jmenovitě jde o budovy ve vykřičené amsterdamské Čtvrti červených luceren.

K nestandardní investici se odhodlali manažeři dvou penzijních fondů: jeden sdružuje dánské zemědělce, druhý pak zaměstnance nizozemské banky Rabobank Groep.

Oba koupily 35procentní podíl ve 133 amsterdamských budovách ve známé„vykřičené“ amsterdamské čtvrti od města. To si od investice prostřednictvím finanční injekce slibuje zatraktivnění tohoto historického jádra Amsterdamu. Celková investice fondů dosáhla 60 milionů eur.

V případě nemovitostí sice zde podle nájemních smluv nemůže být provozována prostituce, ale sexshopy, muzea prostituce nebo slavné coffee shopy zde být mohou.

Realitní experti vidí investici pragmaticky: „Investice ve výši 60 milionů eur může vést ke vzniku „skutečných“ coffee shopů, uvedl Jaap van der Bijl, který je představitelem pro vztahy s investory z realitní společnosti Syntrus. Primárním cílem bude ale výstavba nových bytů a kanceláří na volných pozemcích.

Vedení města si od investice slibuje další zlepšení situace ve čtvrti a další potřebné investice. Wall Street Journal ale upozorňuje, že mohou vzniknout další místa neřesti, jen v „luxusně zabaleném hávu“.

U analytiků existuje shoda, že se může jednat o rizikovější investici, ale se skvělým výnosem. Nemovitosti v centru Amsterdamu totiž mohly přinášet až patnáctiprocentní výnos ročně. Turisticky atraktivní Čtvrť červených luceren prochází v současné době gentrifikací a stává se vyhledávanou lokalitou k bydlení.