Feministické komentátorky: Trumpa volila téměř polovina žen, zradily nás

žena

žena Zdroj: Shutterstock

Ivana a Donald Trumpovi
Ivana a Donald Trumpovi
Ivana a Donald Trumpovi
Ivana a Donald Trumpovi
Marla Maplesová, druhá žena Donalda Trumpa, se kterou podváděl Ivanu.
8
Fotogalerie

Navzdory četným obviněním ze sexuálních útoků a přes své nelichotivé výroky o ženách získal nový americký prezident Donald Trump i podporu téměř poloviny voliček. Některé komentátorky proto dokonce hovoří o zradě, informovala dnes agentura AFP.

Trump dobyl Bílý dům překvapivě i díky hlasům žen, o nichž se předpokládalo, že se masově přikloní k jeho demokratické rivalce Hillary Clintonové. Tu nakonec podle údajů CNN podpořilo 54 procent voliček, zatímco Trumpa 42 procent.

Republikánský kandidát Trump získal na svou stranu více než polovinu bělošek, které přišly k volbám. Téměř 40 procent těchto žen mělo vysokoškolský diplom.

Podle odborníků to dokazuje, že i hlasující Američanky zajímaly přednostně otázky spojené s ekonomikou, zaměstnaností, imigrací a terorismem. Nerozhodovaly se podle toho, zda je kandidátem muž či žena a jak se chová k opačnému pohlaví.

Ve volbách se neprojevilo "velké sesterství", poznamenala politoložka Diane Heithová z univerzity St. John's v New Yorku. "Způsob, jakým (Trump) jednal se ženami, nezastínil důležité body pro jeho voliče: sociální propad a pocit opovržení ze strany elit, jejichž je Clintonová nedílnou součástí," doplnila.

PODÍVEJTE SE VE FOTOGALERII NA ŽENY DONALDA TRUMPA: 

"Více než polovina bílých žen hlasovala pro muže, který se na videu chlubil spácháním sexuálních útoků a který řekl, že jmenuje do nejvyššího soudu soudce, který zruší rozhodnutí legalizující potraty," napsala editorka magazínu Slate Laura Andersonová. "Bílé ženy zradily své souputnice, svou zemi i sebe samy," dodala.

Trumpa během kampaně obvinilo několik žen ze sexuálního obtěžování, ale i znásilnění. Nový americký prezident veškerou vinu popíral a tvrdil, že jde o vykonstruovaná nařčení s cílem oslabit jeho šance na vítězství ve volbách.

V průběhu kampaně se dostala na veřejnost nahrávka z roku 2005, kde Trump s použitím vulgárních výrazů popisuje, jak se pokoušel mít sex s vdanou ženou a jak ho ženy nechávají, aby je líbal a osahával, protože je slavný. Nový americký prezident se za tato svá slova omluvil a tehdejší rozpravu přirovnal k mužskému tlachání v šatnách.

Trump také v době kampaně na twitteru slovně napadl bývalou Miss Univers či nevybíravě hovořil o menstruaci televizní redaktorky. Navezl se i do matky padlého amerického vojáka muslimského vyznání.