Nová tvář Edenu. Místo starého kulturáku budou městské nájemní byty a multifunkční sál

Budova nového městského bydlení bude obklopena různorodými veřejnými prostranstvími.

Budova nového městského bydlení bude obklopena různorodými veřejnými prostranstvími. Zdroj: ohboi, JIKA-cz

Vizualizace parteru budovy
Vizualizace projektu z ulice Vršovické
Budovy mají transparentní fasádní panely, kejteré zároveň vytváří stín na lodžiích a pavlačích.
Budovy jsou obaleny společnými pavlačemi, kde se mohou nájemnící setkávat.
Podoba multifunkčního sálu pro tři stovky sedících a šest stovek stojících diváků.
15
Fotogalerie

Mezinárodní soutěž na projekt Nový Eden zná vítěze. Poničený Kulturní dům Eden nahradí moderní budova s městskými nájemními byty, komunitním centrem a multifunkčním sálem. Promění se i okolí. Výsledky soutěže schválila Rada městské části Prahy 10, následovat budou jednání s autory o realizaci. Investice se odhadují na 700 milionů korun. Začít stavět by městská část chtěla v roce 2025.

„Jedná se o urbanistickou koncepci s jednoznačně vymezeným veřejným prostorem, vidím skvělou návaznost na stávající strukturu zástavby sídliště. Navržené funkční uspořádání objektu, tedy skladba bytových jednotek, variabilní prostory pro komunitní centrum i multifunkční sál, považuji za velmi vhodné, samotnou architekturu pak za špičkovou,“ říká místostarosta městské části Prahy 10 a místopředseda poroty Martin Valovič (ODS).

Nový městský dům navazuje tvarovým řešením na okolní bytové domy sídliště Vlasta, které vyrostlo mezi roky 1972 a 1978. Tvoří ho dva pavlačové domy s osmi a devíti nadzemními podlažími, ve kterých jsou nájemní byty s lodžiemi. Domy spojuje společný parter, který kombinuje nájemní prostory směrem k obchodnímu centru Eden, do zeleně naopak směřuje komunitní centrum a multifunkční sál až pro šest stovek lidí.

V rámci návrhu se promění i okolí budovy. Ve Vršovické ulici podél travnatého tramvajového pásu vznikne stromořadí a zúží se dopravní pruhy. Promění se také prostor před obchodním centrem, který je podle autorů vítězného návrhu nepřehledný. Cílem je vytvořit nové náměstí, kde bude možné pořádat venkovní kulturní akce. Nové veřejné prostranství vznikne také mezi navrženými budovami. Na jihu budova naváže lávkou na projekt lineárního městského parku vznikajícího na místě přeloženého železničního koridoru.

Cenu stavby odhadují autoři na 708 milionů korun. „To je současná cena, výsledná se bude soutěžit na základě zpracované dokumentace. Až získáme územní rozhodnutí, budeme vyjednávat o budoucím financování a hledat potenciálního partnera. Tím může být jak hlavní město, tak soukromý investor,“ uvádí mluvčí městské části Praha 10 Jan Hamrník.

O vítězi rozhodla porota složená z domácích i zahraničních architektů a vybraných představitelů Prahy 10, v jejímž čele usedl architekt a pedagog Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Ivan Kroupa. „Projekt motivuje a dává místu živost, svěží myšlenku včetně navržené typologie bydlení,“ shrnul atmosféru návrhu předseda poroty Kroupa.

Vítězný návrh vzešel ze spolupráce architektonického ateliéru ohboi a projekční kanceláře JIKA-cz. Dvojice má už za sebou několik společných projektů. Nejvýraznějším úspěchem je vítězství v soutěži na Nové depozitáře Národní galerie v pražských Jinonicích.

Prahu čekají i další změny. Podívejte se na ně ve videu

Video placeholde
• Videohub