Nová Masaryčka dosáhla glajchy. Začíná instalace zlaté fasády od Zahy Hadid

Ikonická stavba na Masaryčce od studia Zahy Hadid dosáhla glajchy.

Ikonická stavba na Masaryčce od studia Zahy Hadid dosáhla glajchy. Zdroj: Penta Real Estate

Ikonická stavba na Masaryčce od studia Zahy Hadid dosáhla glajchy.
Projekt Penty u Masarykova nádraží
Pozměnená podoba prvních dvou kancelářských budov v developerském projektu skupiny Penta u Masarykova nádraží v Praze.
Pozměnená podoba prvních dvou kancelářských budov v developerském projektu skupiny Penta u Masarykova nádraží v Praze.
Park nad kolejištěm nabídne možnost relaxace, pohodlného přístupu na nástupiště i bezpečný přechod kolejí mezi ulicemi Na Florenci a Opletalovou. Návrh již získal územní rozhodnutí.
15
Fotogalerie

Developer Penta Real Estate vztyčil glajchu v nejvyšším bodě budoucí Zlaté věže, která se stane dominantou nové Masaryčky. Tuto část projektu vyrůstající podél ulice Na Florenci navrhlo londýnské studio Zahy Hadid. Stavba se v létě začne oblékat do charakteristické fasády pokryté zlatými lamelami. Z deseti miliard korun, jež Penta investuje v rozvojovém území u Masarykova nádraží a Florence, ukrojí projekt s rukopisem Zahy Hadid 2,5 miliardy.

Organických tvarů u prvních dvou budov Masaryčky z pera londýnského studia dosáhnou stavbaři díky 3D modelování. „Instalace fasády, která je spíše uměleckým dílem než stavebním prvkem, bude výzvou a potrvá více než rok. Potřebných tvarů docílíme továrním zpracováním modulů, ty pak budou už hotové osazeny jeřáby na kotvy nosné konstrukce,“ popisuje Pavel Streblov, ředitel Penty Real Estate pro komerční výstavbu.

„V tendru jsme vybrali firmu Sipral, která má zkušenost s náročnými realizacemi, jako jsou například pařížská La Défense Arena nebo Fondation Louis Vuitton architekta Franka Gehryho,“ dodává Streblov.

První dvě budovy zahrnují 27 tisíc metrů čtverečních nájemních ploch. Kompletně hotové mají být v létě 2023. V září zahájí svůj provoz první nájemci kanceláří, mezi nimi také developer a investor projektu, Penta Investments a Penta Real Estate, které zaujmou nejvyšší osmé a deváté patro. Zhruba polovina prostor už podle developera našla nájemce. V nejvyšším devátém patře bude i 650 metrů čtverečních rozlehlá vyhlídková terasa pro veřejnost.

Video placeholde
Projekt zásadní modernizace Masarykova nádraží, druhého nejfrekventovanějšího dopravního uzlu v Praze, získal pravomocné územní rozhodnutí. Samotná přestavba by měla začít v roce 2023 a v jejím rámci se rozšíří počet kolejí ze sedmi na devět a vybuduje se nový vestibul. • Správa železnic

Čelní obchodní jednotku v parteru Zlaté věže obsadí značka iStyle, prodejce prémiového sortimentu Apple, v ulici Na Florenci otevře kavárnu Double Shot, na rotující piazzetě s kaskádou venkovních teras mezi budovami se usídlí pizzerie L’Osteria.

„Bude to kombinace high-street značek a zajímavých gastronomických konceptů, nabídneme ale i služby, což může být privátní klinika nebo barber shop,“ vypočítává Streblov.

V obou budovách vznikne celkově zhruba šest tisíc metrů čtverečních maloobchodních a 21 tisíc kancelářských prostor. Do konce příštího léta Penta  společně s hlavním městem rozšíří také ulici Na Florenci, parkoviště u Masarykova nádraží se má změnit v náměstí s novými vchody do metra.

Druhou etapu revitalizace oblasti Masarykova nádraží, která změní brownfield za magistrálou v novou čtvrť s byty, kancelářemi, obchody a veřejnými prostory, plánuje Penta dokončit za šest až sedm let. Podobu loni předurčila mezinárodní urbanistická soutěž, v níž zvítězil návrh týmů UNIT architekti, A69 – architekti a Marko and Placemakers.