Nové kanceláře se nestaví, trh se ještě propadne

Útlum výstavby nových kancelářských budov potrvá na hlavních západoevropských trzích další dva roky. Podle analýzy realitní poradenské společnosti CB Richard Ellis developeři letos dokončí ještě o třetinu méně kanceláří než v roce 2010. Ve srovnání s rekordním rokem 2008 bude pokles celkového objemu činit 40 procent.

V minulých letech totiž developeři dostavovali i projekty započaté na prahu krize. Ve výhledu na rok 2013 analytikové odhadují, že výstavba dosáhne zhruba poloviny toho, co se postavilo v dobách boomu.
Evropskou metropolí s nejlepšími vyhlídkami na oživení zůstává Londýn, kde už developeři obnovují zmrazené projekty.

Známky aktivity vykazuje Paříž, kde se opět pouštějí i do spekulativní výstavby bez předem sjednaných nájemních smluv. Pozvolným tempem se vzpamatovává i trh v Německu. Naproti tomu komerční centraBarcelony, Madridu nebo Amsterdamu stále hlásí další propad.

Ve střední a východní Evropě si podle poradenských firem a investorů vedou relativně dobře Polsko a Česká republika. Mezinárodní sdružení realitních odborníků RICS poukazuje na nečekaně dobré výsledky trhu komerčních nemovitostí v Rusku. Ve druhém pololetí tam developeři zahájili řadu projektů a poptávka investorů rostla podle RICS sedmý kvartál po sobě.