O Florentinum se přetahují Rusové, Němci i pojišťovna

Florentinum

Florentinum Zdroj: Tomes Michael/E15

Pohled do atria komplexu
V komplexu Florentinum  probíhají finální úpravy
Interiér budovy
Zařízené kanceláře v komplexu Florentinum
K prvním nájemníkům ve Florentinu patří advokátní kancelář Havel - Holásek
7
Fotogalerie
Skupina Penta je o krok blíž dalšímu obchodu za miliardy korun. Má už po kupě velkou část nabídek na administrativní komplex, který vyrostl místo někdejšího ústředí Rudého práva.

Prodej jednoho z nejlukrativnějších kancelářských center v Praze přilákal pestrou směsici zájemců. Podle informací deníku E15 se mezi uchazeči o koupi Florentina objevila například realitní větev pojišťovny Allianz nebo ruský spoluvlastník Slovanského domu. Nabídku skupině Penta poslaly kromě zmíněné pojišťovny také další hráči z Německa. Podle informací z trhu výsledná cena nemusí být daleko od 300 milionů eur, tedy více než osmi miliard korun.

Protože má však tendr závěrečný finiš teprve před sebou, jsou účastníci skoupí na slovo. „Průběh soutěže Penta komentovat nebude, oznámíme až nového majitele Florentina,“ sdělil mluvčí skupiny Ivo Mravinac. Komentáře se zdržela také Allianz Real Estate i společnost FID Group, která úzce spolupracuje s ruskými vlastníky Slovanského domu v centru Prahy.

Skupině Penta hraje do karet, že Florentinum prodává v době, kdy se investoři o reality perou a nebojí se ceny šponovat. Drtivou většinu kanceláří ve Florentinu navíc developer pronajal. V centru se přitom platí nejvyšší nájmy na trhu. „Vzhledem k atraktivitě, typu budovy a její lokalitě se měsíční nájemné pohybuje od osmnácti do devatenácti eur za metr čtvereční,“ uvedl Radek Procházka, vedoucí partner poradenské společnosti Prochazka & Partners.

Jednotliví nájemci ale mohli dostat různé pobídky typu slev na nájemném. Poplatky se navíc liší i podle toho, v jaké části areálu firma sídlí a na jak dlouho má podepsanou smlouvu. Největším nájemcem ve Florentinu je poradenská společnost EY. V tamních kancelářích sídlí rovněž největší advokátní kancelář v Česku Havel, Holásek & Partners, developerská firma P3, skupina RSJ nebo Hospodářská komora ČR.

Florentinum představuje první realitní projekt Penty v tuzemsku. Skupina miliardáře Marka Dospivy a spol. mezitím z nemovitostí udělala jeden z pilířů svého byznysu. Hned naproti Florentinu chystá na pozemcích kolem Masarykova nádraží výstavbu dvakrát tak velké kancelářské čtvrti. Výstavba první etapy má začít už příští rok.