Penta otevírá v Praze komplex Florentinum. Ozývají se první investoři

Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta, před kancelářským komplexem Florentinum

Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta, před kancelářským komplexem Florentinum Zdroj: E15 - Michael Tomes

Pohled do atria komplexu
V komplexu Florentinum  probíhají finální úpravy
Interiér budovy
Zařízené kanceláře v komplexu Florentinum
K prvním nájemníkům ve Florentinu patří advokátní kancelář Havel - Holásek
7
Fotogalerie
V novém kancelářském komplexu Florentinum ještě ani neskončily dokončovací práce a investiční skupina Penta coby developer projektu už má první zájemce o koupi budovy.

„Vedli jsme celkem vážná jednání, protože nás oslovily asi dva velké zahraniční fondy, které jevily zájem o koupi ještě ne zcela pronajaté budovy,“ řekl šéf tuzemských realitních projektů Penty Petr Palička.

Penta ale zatím prodávat nechce. Původní finanční plán skupiny nepočítal s odchodem z projektu dříve než v půlce roku 2015, což je datum, kdy chce mít developer pronajatých 95 procent kanceláří.

„Pokud budeme prodávat, tak to bude v okamžiku, kdy dům bude dostatečně naplněný, abychom například nemuseli dávat nějaké slevy,“ dodal manažer Penty. Celková investice do projektu, kterou chce Penta určitě dobře zhodnotit, činí zhruba 160 milionů eur, tedy asi 4,4 miliardy korun.

Florentinum vybudované na pozemcích, na nichž se ještě před pár lety vyjímala budova někdejšího Rudého práva, má zhruba 49 tisíc metrů čtverečních hrubých kancelářských ploch. V současnosti je z nich pronajatých přibližně 70 procent. První nájemníky kanceláří přivítal developer slavnostně v pondělí.

Hlavním nájemcem je poradenská společnost EY, která si v budově pronajala 9000 metrů čtverečních. Dalším významným nájemcem, jehož zaměstnanci se už rovněž do Florentina přestěhovali, je advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners. Mezi menší nájemce v areálu patří také například společnost RSJ podnikatele a aktivisty Karla Janečka.

Penta se přesune do Florentina koncem jara

Slavnostní otevření Florentina navrženého architektonickým studiem Cigler Marani Architects bude na přelomu jara a léta. Tedy v době, kdy se do kanceláří přesune i samotná Penta a další firmy z její skupiny.

Penta si brousí zuby také na jiné developerské projekty. V pražských Jinonicích už kanceláře stavět začala. Mnohem větší porci si chce ale urvat hned naproti Florentinu, kde na pozemcích Českých drah přiléhajících k Masarykovu nádraží bude možné vybudovat desítky tisíc dalších administrativních ploch. Palička odhaduje, že stavba kolem „Masaryčky“ by mohla začít někdy v roce 2015.

Investiční skupina Penta
Penta je středoevropská investiční skupina, založena byla v roce 1994. Investuje především do energetiky, maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, zábavního průmyslu, bankovnictví a realit. Působí ve více než deseti zemích Evropy. Loni hospodařila s čistým ziskem 147 milionů eur, hodnota aktiv skupiny činila 5,9 miliardy eur.