OBRAZEM: Skláři rozsvítili kubistický klenot v centru Prahy

V BOMMA Atelieru jsou zcela poprvé k vidění pohromadě všechny kolekce svítidel značky BOMMA.

V BOMMA Atelieru jsou zcela poprvé k vidění pohromadě všechny kolekce svítidel značky BOMMA. Zdroj: BoysPlayNice

Kubistický Dům Diamant v historickém centru Prahy.
Kubistický Dům Diamant v historickém centru Prahy.
Kubistický Dům Diamant v historickém centru Prahy.
Kubistický Dům Diamant v historickém centru Prahy.
Kubistický Dům Diamant v historickém centru Prahy.
36
Fotogalerie

Kubistický Dům Diamant v centru Prahy se proměnil na showroom české sklářské značky Bomma. Ta si prostory pronajala přímo od potomků představitele prvorepublikové avantgardy Adolfa Hoffmeistera, jehož rodina nechala dům postavit.

Dům Diamant, situovaný na nároží ulic Spálená a Lazarská, navrhl architekt Emil Králíček v roce 1912. Netradičně členěný byt – ateliér kombinuje původní, na míru zhotovený funkcionalistický nábytek s produkty předních světových značek současného interiérového designu. Bomma Atelier neslouží jen k prezentaci křišťálových svítidel, umění a dobového nábytku. Cílem bylo vybudovat v historickém prostředí také prostory pro inspiraci a setkávání odborné i laické veřejnosti.

„Nechtěli jsme jen stroze odprezentovat naše kolekce, šlo nám o vytvoření skutečně inspirativního netradičního prostoru, který naplno ukáže možnosti interiérového designu,“ vysvětluje marketingová ředitelka Bommy Eva Kozarová.

Kurátorka z Milána

Kurátorkou celého prostoru je interiérová designérka a majitelka galerie v Miláně Sophie Wannenesová. „Svým charakteristickým italským přístupem k designu se vymyká všudypřítomnému minimalismu, umí propojovat různé styly a odvážnými kombinacemi podtrhne charakter jednotlivých produktů,” vyzdvihuje Kozarová.

Bomma tak v nově otevřeném ateliéru vůbec poprvé vystavuje veškeré své kolekce svítidel společně s vybranými designovými kousky předních českých a zahraničních značek. Každý prvek osobně vybírala Wannenesová společně s kreativním ředitelem značky Bomma Václavem Mlynářem.

„Koncept vychází ze současných evropských trendů, do kterých jsou vmíchány barvy tak, aby vytvořily až scénografickou, avšak harmonickou atmosféru. Výsledkem je reálné místo pro život, práci i vzdělávání, prostředí pro designéry i značky, které spojuje láska k designu,“ vysvětluje Wannenesová.

Útočiště pro designéry

Aktuální podoba místa není neměnná. Záměrem je, aby se Bomma Atelier stále vyvíjel, a ukazoval tak možnosti práce s prostorem a podněcoval kreativitu svých návštěvníků. Už nyní je podle Kozarové v jednání prezentace několika zahraničních designérů. V rezidenčním křídle bytu mohou dokonce po dobu svého pražského působení bydlet, aby naplno nasáli charakter tohoto kubistického klenotu i křišťálových svítidel. Výsledkem mají být návrhy na proměny jednotlivých místností nebo nové kolekce svítidel pro značku Bomma.