Obří projekt na Opatově ustoupí námitkám místních

Nový Opatov

Nový Opatov Zdroj: Vizualizace Reflecta Development

Pokud se projekt na výstavbu obřího kancelářského komplexu v Praze u metra Opatov uskuteční, bude patřit mezi největší administrativní areály v zemi. Zatím však čelí nevůli mnoha obyvatel Jižního Města, kterým se vybudování takového centra s názvem Nový Opatov nezamlouvá. Lidé se obávají dalšího zhoršení kvality ovzduší, hluku a dopravních komplikací.

Odbor životního prostředí magistrátu dal nyní občanským sdružením a dalším osobám za pravdu a dospěl k závěru, že záměr může významně ovlivnit životní prostředí. Projekt proto bude podrobený hodnocení podle zákona o posuzování vlivů staveb na životní prostředí.

Po staviteli nyní magistrát chce, aby zpracoval dokumentaci, v níž zohlední všechny relevantní připomínky. „Důraz je přitom nutné klást především na ověření dopravně-inženýrských podkladů, hodnocení kvality ovzduší a akustické situace a z toho vyplývající dopady na veřejné zdraví,“ uvedl šéf magistrátního odboru Josef Pavlík.

Komplex, jehož výstavba bude stát miliardy korun, bude mít kolem 165 tisíc metrů čtverečních obchodních ploch. Zahájení stavby plánuje developer na podzim 2014, dokončení na rok 2018. Projekt ještě musí získat územní rozhodnutí a stavební povolení.

O projekt se nesvádí boj jen z hlediska jeho ekologických dopadů. Opoziční zastupitelé Prahy 11 dlouhodobě tvrdí, že Reflecta Development získala pozemky na Opatově výrazně pod jejich tržní cenou, a sice za 1916 korun za metr čtvereční. Reflecta Development je firma s dvoumilionovým základním kapitálem, která vznikla v roce 2007. V jejím čele stojí právník Jakub Sklenka.

Projekt na Opatově není jediným developerským záměrem, který řadě místních obyvatel vadí. Kritiku schytává například společnosti Passerinvest, která chystá výstavbu velkého kancelářského areálu u metra Roztyly. Námitkám čelí rovněž projekt na výstavbu dvou mrakodrapů nazvaných Prague Eye Towers, který na Chodově připravuje skupina PPF.