Omar Sattar: Druhá Pařížská se už neobjeví

Praha stále potáhne. Transakcí se však podle Omara Sattara možná dočká také Brno a Ostrava.

Praha stále potáhne. Transakcí se však podle Omara Sattara možná dočká také Brno a Ostrava. Zdroj: Collers

Investice do podnikatelských nemovitostí za sebou nemají špatný rok. Vidět byla mimo jiné řada nových domácích investorů. Ti budou do realit sypat peníze i v dalším období, odhaduje šéf tuzemské pobočky poradenské společnosti Colliers Omar Sattar. Trhu by také pomohlo, když by nemovitosti mohly nakupovat i tuzemské penzijní fondy.

E15: Investicím do komerčních realit se letos daří. Co je příčinou?

Hodně aktivní byli institucionální investoři, kteří považují reality za svůj hlavní byznys. Důležitou roli sehráli ovšem také čeští investoři, a to jak institucionální, tak privátní z ostatních sektorů, kteří v nemovitostech spatřují dobrý investiční nástroj pro zhodnocení kapitálu. Výsledkem je, že letos se v Česku zobchodují nemovitosti v objemu přes miliardu eur, což je na takovýto trh zdravé číslo.

E15: Očekáváte, že apetit českých investorů po podnikatelských nemovitostech dál poroste?

Nečekám, že by se zvyšoval jejich podíl na trhu, jen z hlediska objemu budou investovat v absolutních číslech více. Investice do nemovitostí ale na druhé straně mají slabší návratnost než jiné byznysy, takže pro mnohé české podnikatele budou nadále atraktivnější například dluhopisy nebo podílové fondy. Oboru by pomohlo, kdyby do realit mohly investovat část kapitálu například české penzijní fondy.

E15: Z hlediska výnosů byl letošní rekordní transakcí prodej domu v Pařížské ulici České pojišťovně. Přijdou další takové obchody?

To je nepravděpodobné. Šlo o výjimku zapříčiněnou lokalitou a dalšími faktory, podobná transakce se tedy jistě jen tak nezopakuje. Současně jsem ale přesvědčen, že v Praze 1 uvidíme během roku 2014 zajímavých obchodů určitě více.

E15: Budou se uzavírat transakce také někde jinde než v Praze?

Praha bude stále ve středu zájmu, protože nabízí nejvíce kvalitní nemovitosti. Nějaké obchody však možná uvidíme i s kancelářemi v Brně a Ostravě. Velká obchodní centra v regionech změnila majitele v nedávných letech, a než budou na trhu nová centra typu olomoucké Šantovky, tak to chvíli potrvá.