Orco se zbavilo projektů v Rusku

Orco

Orco Zdroj: ctk

Developerská společnost Orco ořezala další část svého portfolia. Ruským investorům prodává své tamní nemovitosti a projekty za celkem 53 milionů eur, v přepočtu zhruba 1,3 miliardy korun. Akcie Orka na pražské burze po zveřejnění dohody o prodeji vyskočily o téměř 12 procent.

Balík zahrnuje logistický byznys, rezidenční a kancelářské projekty i pozemky. Podle odhadů dosahuje jejich hodnota 57 milionů eur. Orco si zatím ponechá moskevský hotel Pokrovka, který je součástí jeho sítě Mamaison Hotels and Residences. Zůstane mu i desetipricentní podíl v obchodním centru Filion.

První platbu ve výši 7,9 milionu eur, tedy zhruba 195 milionů korun, Orco obdrželo po uzavření smlouvy minulý pátek. Sumu ve výši 13,2 milionu eur má firma dostat ještě do konce letošního roku, zbytek kupující zaplatí v příštím roce.

Rozprodejem majetku se Orco snaží umořit své dluhy. Kvůli nim bylo přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Loni v květnu pak pařížský obchodní soud schválil plán, který počítá se splacením dluhu společnosti do roku 2020.

Hlavním projektem Orca v Praze je chystaná zástavba 25 hektarového území kolem bývalého nádraží v Bubnech. I zde však developer loni prodal menší pozemek s projektem pro první kancelářskou budovu firmě Skanska Property. Orco nyní zopakovalo, že se chce soustředit hlavně na trhy ve středoevropských metropolích, konkrétně na Prahu, Berlín, Varšavu a Budapešť.