Ostravská stavební firma VOKD jde do konkurzu. Postihne přes 200 lidí

Ilustrační foto stavby

Ilustrační foto stavby Zdroj: ctk

Ostravská stavební firma VOKD, která je od loňska kvůli dluhům v úpadku, půjde místo reorganizace do konkurzu. Věřitelé původně souhlasili s reorganizací, nyní ale sama firma podala návrh na přeměnu. Soud poté rozhodl o přeměně reorganizace v konkurz. O práci zřejmě přijde přes 200 lidí. A pro společnost VOKD to prakticky znamená zánik.

Podle předsedy představenstva VOKD Daneše Zátorského, místopředsedy Jana Březiny a člena představenstva Ivana Rycheckého, kteří návrh podepsali, je důvodem to, že odbory odmítly schválit změny v platné kolektivní smlouvě. Firmě měly přinést výrazné úspory.

Podle členů představenstva podnik jinak uspořit nemůže. „Neexistuje ani žádná možnost, jak získat v současné době další tržby, které by umožnily udržení podmínek stávající kolektivní smlouvy a zároveň ziskové hospodaření podniku dlužníka. Předložený reorganizační plán se tímto stává nesplnitelným,“ uvedli.

S reorganizací ale nesouhlasila ani část věřitelů. Mezi desítkami věřitelů VOKD jsou Česká spořitelna, záložna Creditas, stavební firmy, nemocnice, zdravotní pojišťovny i finanční úřad. Dluhy firmy přesahují 500 milionů korun.

Nástupce Výstavba OKD

Počet zaměstnanců firmy postupně klesal. Před deseti lety jich měla tisíc, v roce 2009 jich bylo 650 a na konci roku 2013 přes 500. Nyní má společnost přes 200 zaměstnanců, většinu v divizi důlního stavitelství.

Firma VOKD je přímým nástupcem podniku Výstavba OKD, založeného v roce 1951, a patřila těžařské společnosti OKD. V roce 2006 ji koupil holding Geofin ostravského podnikatele Daneše Zátorského. Tomu patřilo více firem, které šly mezitím do úpadku, například letecká společnost Job Air-Central Connect Airlines. Podíl měl i ve zkrachovalé záložně Unibon.