Pád španělských realit nejspíš ještě neskončil

Výprodeje. Už i na Mallorce lze podle realitních kanceláří koupit
luxusní vily s citelnou slevou, třeba z 15 na devět milionů liber

Výprodeje. Už i na Mallorce lze podle realitních kanceláří koupit luxusní vily s citelnou slevou, třeba z 15 na devět milionů liber Zdroj: profimedia

Celá generace Španělů bude vláčet břímě realitního boomu z počátku tisíciletí, jehož následkem jsou teď problémy se splácením hypoték a až milion neprodaných bytů na Pyrenejském poloostrově, Baleárských a Kanárských ostrovech. „Celý život budou muset pracovat, aby splatili domy, které mezitím ztratily polovinu své hodnoty,“ upozorňuje Enrique Quemada z poradenské firmy One to One Capital Partners.

Vysoká nezaměstnanost spolu s obnažením obrovského zadlužení Španělska umlčely hlasy, které začátkem roku hovořily o oživení realitního trhu. Podobně je na tom Portugalsko, které alespoň v předkrizových letech nezažilo raketový růst cen nemovitostí.

„Při více než 12procentní nezaměstnanosti nikoho nepřekvapí, že ceny i obchody padají a panuje depresivní nálada,“ konstatuje ekonom sdružení realitních odborníků RICS Josh Miller. S největším propadem cen se potýkají regiony kolem Algarve, Porta a Lisabonu.

Výrazné regionální rozdíly vykazuje také španělský trh. V průměru ceny domů a bytů klesly od počátků krize podle posledních odhadů až o 25 procent.Zatímco na ostrovech dosáhl propad díky lehce oživlé poptávce v loňském roce zhruba 18 procent, apartmány a vily na pobřeží dál zejí prázdnotou a ceny klesly v průměru o 27 procent.

Jak uvádí realitní server Top casa, třeba v okolí Marbelly už jsou domy na 60 procentech původní hodnoty. Apartmán o 40 metrech čtverečních lze získat za 65 tisíc eur, v přepočtu zhruba 1,5 milionu korun. Britský developer Taylor Wimpey, který působí ve Španělsku přes 50 let, navíc tvrdí, že ve světle dalších problémů ekonomiky mohou 40procentního poklesu cen dosáhnout i Baleárské ostrovy.

Nad reálnou hodnotou nemovitostí přitom visí otazníky. Jak poznamenává analýza RICS European Housing Review 2011, banky raději drží zabavené nemovitosti, než by je s výraznou slevou daly na trh, čímž by přiznaly ztráty. Otázkou však je, zda držení balíků prázdných bytů povede k pomalejšímu cenovému pádu. Podle RICS tím může oslabit už tak nízká poptávka, protože potenciální kupci budou čekat a spekulovat na ještě nižší ceny.