Palác Euro a Astra v Praze změnily majitele, cena byla 1,1 miliardy korun

Palác Euro

Palác Euro Zdroj: Narodni pamatkovy ustav

Palác Euro a Palác Astra na Václavském náměstí v Praze změnily majitele. Za 40 milionů eur (přibližně 1,1 miliardy korun) je od irské skupiny Avestus Capital Partners koupila skupina Mint Investments. Nemovitosti firma pořídila jako dlouhodobou investici pro své privátní investory.

V budovách, které stojí na křížení Václavského náměstí, ulice Na Příkopě a 28. října, jsou především kancelářské prostory, v přízemí obchody. Oba paláce dohromady nabízejí přes 6000 metrů čtverečních komerčních ploch.

Palác Euro, který byl dokončen v roce 2002, získal v minulosti titul nejlepší stavba v kategorii novostaveb v České republice. Porota ocenila, že budova citlivě zapadla do pražské architektury, a způsob, jakým architekti stavbu navázali na protilehlý palác Koruna.

Palác Astra, původně nazývaný Lindtův dům, je první funkcionalistickou budovou postavenou v roce 1925-27 na území Prahy podle projektu architekta Ludvíka Kysely pro továrníka Augusta Lindta. V roce 2011 byl palác kompletně zrekonstruován.

Skupina Mint Investments byla založena v roce 2002 a podniká v oblasti investic do nemovitostí a zřizování a správy nemovitostních private equity fondů ve střední Evropě. S více než 500 miliony eur spravovanými v sedmi uzavřených fondech investuje a spravuje aktiva evropských a severoamerických institucionálních investorů a velkých středevropských privátních investorů. Skupina má obchodní místa v Praze, Bratislavě, Plzni, Opavě, Olomouci, Mostě a Trenčíně.