Palác I.P. Pavlova v Praze koupila Standard Life Investments

James Chapman, vedoucí investičního týmu a associate partner v poradenské firmě v oblasti realit Cushman & Wakefield.

James Chapman, vedoucí investičního týmu a associate partner v poradenské firmě v oblasti realit Cushman & Wakefield. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Společnost Standard Life Investments koupila prostřednictvím svého fondu Global Real Estate Fund kancelářskou budovu Palác I. P. Pavlova 5. Cenu, za kterou budovu v centru Prahy získala, nezveřejnila. Prodejce zastupovala společnost Cushman & Wakefield..

Šestipatrová budova leží u zastávek metra a tramvaje. Pět podlaží je určeno pro kanceláře, v přízemí a suterénu jsou obchody. Celková rozloha činí sedm tisíc metrů čtverečních. V podzemních garážích je 71 parkovacích míst. Budova je z více než 90 procent dlouhodobě pronajata firmám, mezi nimiž jsou Regus, Oberbank, Coface a Laufen.

Míra výnosnosti budovy se pohybuje kolem sedmi procent a má další potenciál zvyšování hodnoty prostřednictvím pronájmu zbývajících volných prostor, uvedl manažer Global Real Estate Fund Andrew Jackson.

Kanceláří v Praze přibývá. Celková výměra moderních kancelářských ploch převýšila na konci prvního pololetí loňského roku tři miliony metrů čtverečních. Další desítky tisíc metrů čtverečních byly ve výstavbě. Přibývá však i volných kanceláří bez nájemce, míra neobsazenosti přesáhla 14 procent.

Pronájem kanceláří: Nejdražší je Praha, nejlevnější Liberecký kraj