Parcely po ČKD a blešácích se po letech příprav zaplní novostavbami

Developerská společnost AFI Europe začíná velký realitní projekt v Praze-Vysočanech výstavbou 257 nových bytů.

Developerská společnost AFI Europe začíná velký realitní projekt v Praze-Vysočanech výstavbou 257 nových bytů. Zdroj: AFI Europe

Přes deset let se izraelská developerská společnost AFI Europe chystá v Praze-Vysočanech na zástavbu území po někdejším továrním komplexu ČKD. Nyní konečně kopne do země. Nové byty vyrostou na ploše, která roky hostila legendární bleší trhy. Je to první výkop mnohem většího patnácti hektarového projektu, který spolyká miliardy korun.

“Staveniště již bylo předáno generálnímu dodavateli stavby společnosti Metrostav. Plánovaný termín dokončení je v polovině roku 2018,” sdělila manažerka AFI Europe Elena Pisotchi. Výši investice společnost nekomentovala.

Stavebník nyní v lokalitě po ČKD Slévárny a Moury postaví na jeden zátah čtyři bytové domy v součtu se 257 novými byty. Z velké části to budou menší byty.

“Vzhledem k administrativnímu charakteru ostatní zástavby sází projekt na singl zájemce,” uvedl analytik developerského trhu František Brož.

Novostavby budou součástí budoucího komplexu nazvaného Tulipa City. Počítá se v něm mimo jiné s výstavbou kancelářských center. “Podle předběžných plánů by AFI Europe měla začít s výstavbou první administrativní budovy v průběhu příštího roku,” dodala zástupkyně investora.

Přestože Izraelci staví tam, kde dříve stály tovární haly, ekologických překvapení se neobávají. “Ekologické zátěže neřešíme, jelikož pozemky byly vyčištěny ještě před akvizicí. Teoreticky je možné, že se objeví drobné lokální zdroje v hloubce při zakládání staveb, ale doposud jsme na žádné nenarazili,” doplnila projektová koordinátorka developera Renata Součková.

Pro AFI Europe není výstavba ve Vysočanech jediným projektem v metropoli. V Karlíně aktuálně staví administrativní centrum Butterfly, další výstavbu připravuje na Evropské třídě.

Více o plánech developerů na novou zástavbu Vysočan čtěte v úterním vydání deníku E15.