Pardubické letiště chce nový terminál. Vybírá firmu, která jej postaví

Odbavovací budova letiště Pardubice

Odbavovací budova letiště Pardubice Zdroj: Packa, Wikimedia

Letiště Pardubice vybírá firmu, která postaví nový terminál. Výběrové řízení by mohlo uzavřít zhruba za měsíc nebo později. Stavební práce by mohly začít patrně už na podzim. Příletová a odbavovací hala je už nemoderní a pro stále více cestujících malá. Potvrdil to Michal Červinka, ředitel firmy East Bohemian Airport (EBA), která letiště provozuje.

„Samozřejmě bychom rádi kopli do země už na podzim. Ale výběrové řízení je vzhledem k zákonu o veřejných zakázkách komplikované, nerad bych to proto zakřikl. Dost dobře nemůžeme lákat další letecké společnosti, když máme v současném terminálu tak stísněné prostory,“ řekl Červinka.

Ve výběru stavební firmy bude hrát roli nabídková cena, ale i zkušenosti zájemců o zakázku. Tendr nebude podle Červinky diskriminační, jen by nemělo jít o zcela malou firmu, která ještě podobně velký objekt nestavěla. Cena terminálu se odhaduje na čtvrt milionu korun. Vítězná firma ale patrně nabídne nižší cenu.

Firma už má dojednané podmínky úvěru

„Firem se zajímá hodně, vyřizujeme hodně dotazů. Uvidíme, jak bude jejich zájem reálný a kolik se jich přihlásí,“ řekl Červinka. Letiště má stavební povolení, terminál postaví bez dotací a musí si vzít bankovní úvěr, podmínky s bankovní společností má již vyjednané, dodal Červinka.

Pardubické letiště letos zaznamenalo kvůli klesající hodnotě rublu menší zájem ruské klientely o lety do Pardubic. Meziročně se jejich počty sníží o deset až 15 procent. Letiště loni odbavilo rekordních 185000 pasažérů.

„Proti loňsku nám ubyla jedna pravidelná linka týdně. Ale letadla zase byla plná. U charterových letů jsme na to stejně jako loni, ale až na drobné výjimky byly beznadějně vyprodané. To je pro nás dobrý argument pro vyjednávání s cestovními kancelářemi,“ řekl Červinka.

Letiště by díky novému terminálu mohlo odbavit až 250 tisíc cestujících ročně a nabídnout víc dovolenkových destinací. S novou halou zároveň musí být hotová i příjezdová silnice v areálu letiště. Postaví ji akcionáři EBA (město Pardubice a hejtmanství). Rozpočtová cena je 50 milionů korun.

Marek Dospiva: Letiště Vodochody budeme bránit i u soudu