Parní lokomotivy plné uhlí a vody v Plzni otestovaly nové železniční mosty

Test železničního mostu v Plzni

Test železničního mostu v Plzni Zdroj: CTK

Razicí štít, který vyrazí nejdelší železniční tunel v ČR
Test železničního mostu v Plzni
Razicí štít, který vyrazí nejdelší železniční tunel v ČR
Test železničního mostu v Plzni
Razicí štít, který vyrazí nejdelší železniční tunel v ČR
11
Fotogalerie
Dvěma parními lokomotivami, naloženými uhlím a vodou, dnes stavbaři otestovali rekonstruovaný most v Plzni přes Úslavu na trati na Prahu. Most v zátěžové zkoušce s rezervou vyhověl, konstrukce je bezpečná a spolehlivá, řekl Tomáš Wangler z firmy Metrostav, která je dodavatelem projektu modernizace trati Rokycany - Plzeň.

Stejnými testy dnes prošly rekonstruované menší mosty v Mohylové a Potoční ulici. Výluka na nich skončí v pátek odpoledne, odkdy by měl Drážní úřad povolit zkušební provoz na obou kolejích.

Nejdelší most přes Úslavu s rozpětím 63 metrů zatížily uprostřed parní lokomotivy Štokr a Šlechtična o hmotnosti 185 tun a 174 tun. Jejich celková váha tak byla zhruba poloviční oproti povolenému projektovanému zatížení mostu. Parní lokomotivy jsou podle Wanglera dlouhé, těžké, mají hodně náprav a rovnoměrné zatížení, které se blíží teoretickému, na nějž je most navržený. Zatěžovací zkouškou si stavebníci ověřují výpočty.

Dvojkolejný ocelobetonový most přes Úslavu je složený ze dvou polovin. Jeho povolený projektovaný průhyb je 35 milimetrů, dnes naměřená hodnota byla zhruba 28 milimetrů. „Do stavebního deníku se dnes zapsalo, že podle předběžného vyhodnocení most vyhovuje. Na dalších dvou mostech to bude pravděpodobně podobné,“ řekl Petr Bouška z Kloknerova ústavu ČVUT Praha, který zatěžovací zkoušku dělal.

Původní most nevyhovoval požadavkům na zatížení. Nový je navržený na nápravové síly 30 tun, přičemž u klasických vlaků Českých drah jsou maximálně 22,5 tuny. Podle Wanglera je tam velká rezerva pro budoucnost. „Normová životnost mostu je 100 let, ale zpravidla se provozují podstatně déle, ale to už záleží na údržbě správcem,“ řekl.

Předchozí most prošel několika přestavbami. První most z roku 1884 byl postupně rozšiřován na dvojkolejní. Konstrukce, které nahradily nový most, byly z roku 1924. Byly postupně zesilované, takže měl několik vrstev. Všechny tři mosty byly přestavované za provozu po druhé koleji.

Ppdívejte se:

Obří razicí štít dostal jméno, nyní vyhloubí nejdelší vlakový tunel v Česku

Modernizace trati Rokycany - Plzeň, kde je 15 mostů, skončí zhruba v polovině roku 2018. Jeden z posledních úseků na III. železničním koridoru Praha - Plzeň - Cheb přijde na 3,9 miliardy korun. Součástí je nejdelší železniční tunel v České republice o délce 4,15 kilometru.

Ražba prvního skončila v červnu. „Kompletně hotová je přestavba v původních úsecích trati, zbývá dorazit druhý tubus a vystrojit tunely,“ uvedl Wangler. Stále se jezdí v původní trase přes Chrást u Plzně. Po dokončení tunelů vlaky trať Chrást - Plzeň opustí. Modernizovaný úsek přinese cestujícím zrychlení dopravy z Rokycan do Plzně z 20 na 11 minut.