Penta bude uklízet v Polsku

Marek Dospiva, Penta

Marek Dospiva, Penta Zdroj: Anna Vackova, E15

Investiční skupina Penta uzavřela kupní smlouvu na 100procentní podíl v jedné z předních polských úklidových firem Clar System. Penta o tom s tím, že transakce je předmětem schválení antimonopolního úřadu a její výše nebude zveřejněna.

Penta tak naplňuje svoji strategii konsolidovat středoevropský trh správy a údržby budov, kterou zahájila v prosinci 2010 akvizicí české firmy AB Facility.

„Prověřovali jsme v Polsku několik potenciálních akvizic v sektoru facility managementu a nakonec se rozhodli pro Clar System. Je to společnost s vynikajícími výsledky, pokrývá celý polský trh a má široké portfolio klientů jak ze státního, tak ze soukromého sektoru, což je dobrý základ pro další růst i rozšiřování nabízených služeb,“ uvedl investiční ředitel Penty Zdeněk Kubát.

Clar System se sídlem v Poznani byla založena v roce 1999 a nyní zaměstnává 4000 lidí. Její tržby loni vzrostly o 24 procent na 18 milionů eur (470 milionů korun).

Původní AB Facility byla založena v roce 1999 jako společnost zaměřující se na správu a údržbu budov v rámci ABB Group. Nyní podniká na českém a slovenském trhu a zaměstnává 1750 lidí. Její tržby loni dosáhly 60 milionů eur (1,56 miliardy korun).

Penta je středoevropská investiční skupina, založena byla v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu a bankovnictví. Společnost působí v řadě zemí Evropy, nejvíce investičních projektů zatím uskutečnila v Česku, na Slovensku a v Polsku.