Pojišťovny investují miliardy do realit v nejlepších lokalitách centra Prahy

Hotel Prague Inn v Praze na Můstku (Česká pojišťovna)

Hotel Prague Inn v Praze na Můstku (Česká pojišťovna) Zdroj: Michael Tomeš, E15

Hotel Prague Inn v Praze na Můstku (Česká pojišťovna)
Hotel Prague Inn v Praze na Můstku (Česká pojišťovna)
Hotel Prague Inn v Praze na Můstku (Česká pojišťovna)
Hotel Prague Inn v Praze na Můstku (Česká pojišťovna)
Hotel Prague Inn v Praze na Můstku (Česká pojišťovna)
16
Fotogalerie

Vyšší výnosy než v jiných oborech přiměly pojišťovny ke směrování peněz na realitní trh. Patří jim už řada lukrativních nemovitostí v centru Prahy.

Fond ze skupiny České pojišťovny koupil Hotel Prague Inn v Praze na Můstku. Pojišťovna VIG získala historický palác Kotva vedle stejnojmenného obchodního domu. Realitní větev pojišťovacího kolosu Allianz se podle informací E15.cz uchází o kancelářské centrum Florentinum. To jsou jen tři nové příklady toho, že pojišťovny sehrávají aktivnější roli.

„Pojišťovny mají již delší dobu stabilní a relativně významnou pozici na trhu s komerčními nemovitostmi. Jejich veliká likvidita a dostatek finančních prostředků jim umožňuje účastnit se zajímavých transakcí,“ uvedl Michal Hink, partner pražské pobočky advokátní kanceláře Dentons. Kvůli přísným pravidlům ale podle něj pojišťovny většinou investují jen do nejlepších budov v nejlepších lokalitách.

Samy pojišťovny jsou v tomto směru poměrně skoupé na slovo. Česká pojišťovna však svou zálibu v realitách vysvětlila alespoň ve výroční zprávě. „Investice do nemovitostí představují v prostředí nízkých úrokových sazeb vhodný zdroj vyššího, dlouhodobě stabilního výnosu, zároveň skýtají příležitost kapitálového zhodnocení v důsledku růstu tržní ceny nemovitosti,“ uvedla.

Česká pojišťovna rovněž připouští, že její investice do nemovitostí stabilně rostou. Na konci minulého roku vlastnila reality v hodnotě přes osm miliard korun. Státních dluhopisů měla v portfoliu jen za 1,5 miliardy. Loni se vydala na realitní nákupy dokonce do Varšavy.

Koupila tam kancelářské centrum za více než půl miliardy korun. Předloni Česká pojišťovna, respektive její mateřská společnost Generali pořídila například ještě Palác Křižík na pražském Andělu. Zaplatila za něj 2,1 miliardy korun. Vlastní také luxusní budovu v pražské Jungmannově 1.

Do tuzemských nemovitostí soustavně investuje rakouská pojišťovací skupina VIG, k níž patří Kooperativa. Již dříve získala v centru Prahy Burzovní palác a nedávno k němu přikoupila historický palác Kotva v sousedství známého obchodního domu.
Allianz Real Estate, která brousí kolem Florentina, letos založila společný podnik s developerem skladů a průmyslových hal VGP. Hodnota transakce převýšila půl miliardy eur.