Pokles tržních cen bytů brzdí, pozemky dál zdražují

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Pokles tržních cen bytů v Česku letos mírně zpomalil, v prvním čtvrtletí klesly meziročně o 0,6 procentního bodu. Za poslední tři měsíce loňského roku byty zlevnily o 1,3 procentního bodu. Naopak pozemky stále zdražují. Vyplývá to z ukazatele HB Index, který zveřejnila Hypoteční banka.

„Vývoj cen nemovitostí zaznamenal v prvním čtvrtletí 2013 změnu trendu. Od podzimu 2010 docházelo k mírnému setrvalému poklesu cen bytových jednotek. V prvním čtvrtletí se tento stav ustálil a ceny bytů již téměř neklesly,“ poznamenal ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček. Podle něho lze tento minimální pokles spíše charakterizovat jako stagnaci cen na úrovni předchozího čtvrtletí.

Pokles zaznamenaly byty hlavně v Karlovarském a Plzeňském kraji. Naopak v Ústeckém kraji byty mírně zdražily. Celkový HB index u bytů se dostal na hodnotu 93,0. Ukazatel počítá se základní hodnotou 100,0. Ta představuje skutečné ceny nemovitostí v Česku k 1. lednu 2008.

Od ledna do března mírně zlevnily také rodinné domy, podle HB Indexu meziročně o 1,4 procentního bodu na hodnotu 99,8.

HB IndexHB Index | HB Index

Naopak ceny pozemků vzrostly meziročně o jeden procentní bod, HB Index tak u nich dosáhl hodnoty 114,5. „Jde o nejstabilnější segment v oblasti rezidenčních nemovitostí. Ceny pozemků dlouhodobě rostou, přičemž za poslední čtyři kvartály se tempo jejich růstu stabilizovalo. Pozemky tak představují vhodnou investici s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady,“ podotkl Němeček.