Poptávka po dřevostavbách v Česku roste

Dřevostavby

Dřevostavby

Montované domy, takzvané dřevostavby, jsou v Česku čím dál populárnější. Zatímco počet zahájených rodinných domů loni klesl už druhý rok po sobě, výstavba dřevěných domů ve stejném období rostla. V roce 2010 se postavilo přibližně 1500 dřevostaveb, což je meziroční nárůst o 15 procent. Počet zahájených rodinných domů se naopak ve stejném období snížil o 11 procent na 16 611.

„Důvodů, proč poptávka po dřevostavbách roste, je hned několik. Jedním z důvodů jsou například energie, které v současné době tvoří nezanedbatelnou položku nákladů v každé domácnosti,“ uvedla mluvčí Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) Blanka Stávková.

Rychlost výstavby a nižší stavební náklady jsou podle Stávkové dalším faktorem, který zvedá poptávku po dřevostavbách.“Průměrná délka výstavby zděného rodinného domu je dva roky, kdežto dřevostavbu můžete mít hotovou během tří měsíců,“ uvedla Stávková.

Vývoj výstavby montovaných domů v Česku(odhad)

Rok Celkový počet nových montovaných domů
2010 1500
2009 1300
2008 1200
2007 1200
2006 1000
2005 800

Zdroj: Asociace dodavatelů montovaných domů

Rostoucí oblíbenost dřevostaveb už zaujala také banky. „Výstavby montovaných domů jsou velmi rychlé a mezi klienty v současné době hodně žádané. Samotná výstavba ale často předběhne administrativní kroky, což doposud komplikovalo její financování,“ uvedla na dnešním semináři o financování výstavby montovaných domů Veronika Jančová z České spořitelny. Spořitelna proto začala nově nabízet hypotéky na financování dřevostaveb i bez nutnosti zajištění jinou nemovitostí.

Dodavatelé montovaných domů věří, že poptávka po stavbách ze dřeva poroste i za celý letošní rok. Poslední čísla Českého statistického úřadu ukázala, že líp je na tom také celková výstavba rodinných domů. Stavaři jich v květnu začali meziročně stavět o 11 procent víc.