Poptávka po kancelářích se propadá

kanceláře

kanceláře

Zájem o pronájem pražských kanceláří klesá. Od dubna do června se jich pronajalo o jedenáct procent méně než v prvním čtvrtletí roku 2012. Meziročně pak jde dokonce o 29 procentní propad. Údaje poskytlo Prague Research Forum, jehož členy jsou velké realitně poradenské společnosti sdílející údaje o veškerých pronájmech v metropoli.

„Příčinou je zpomalení ekonomiky a problémy České republiky a globálních trhů,“ konstatuje Omar Sattar, ředitel realitně poradenské společnosti Colliers International ČR. Volných zůstalo v minulém čtvrtletí 329 tisíc metrů čtverečních, což je 11,5 procenta všech pražských kanceláří.

Nejlépe se developerům dařilo v městské části Praha 4 a Praha 8 (v první z nich se uskutečnilo 33 procent, ve druhé pak 25 procent veškeré realizované poptávky). Zcela nejvyšší neobsazenost pak vykazovala Praha 9 (34,8 procenta), následovala ji Praha 7 (22,4 procenta) a Praha 6 (21 procent). Nejnižší se naopak mohla chlubit Praha 10 (5,9 procenta), Praha 5 (6,5 procenta) a Praha 4 (7,3 procenta).

V centru metr za 20 eur

Nejvíce pochopitelně zaplatili nájemci v centru města, kde se nejvyšší dosahované nájemné dlouhodobě pohybuje na úrovni 20 – 21 eur za metr čtvereční a měsíc. V oblasti Pankráce se pohybovalo kolem 15 až 16 eur, zatímco v okolí Anděla a v Karlíně dosahovalo až 17,5 eur. Ve vnějším městě pak nájemci ve druhém čtvrtletí zaplatily 13 až 14,5 eur za metr čtvereční.

Upocená prima sezona

(Ne)zájem o nájem

Česká metropole má v tuto chvíli celkem 2,86 milionu metrů čtverečních kanceláří, z čehož 70 procent tvoří kanceláře typu A, tedy ty, které vznikají v nových moderních budovách. Navzdory nižší poptávce se ale dále staví. Jen v posledním čtvrtletí developeři dokončili pět nových budov, a to v Karlíně, na Smíchově a na Pankráci.

Do konce roku 2012 přibudou další s plochou 23,4 tisíce metrů čtverečních a půjde vesměs o menší projekty. „V roce 2013 by na trh mohlo být dodáno 110 tisíc metrů čtverečních nových kanceláří, ačkoliv panuje nejistota, zda všechny tyto budovy budou dokončeny, protože to do značné míry bude záviset na míře nájemní poptávky,“ říká Sattar.

V poslední době velmi oblíbeném Karlíně půjde například o budovu Docks Office develoeprů Crestyl a UMB, v centru města pak vyroste projekt Florentinum, kterou staví finanční skupina Penta, která do ní zároveň přesune své sídlo.