Praha 2 prodá polovinu bytových domů, nechá si nebytové prostory

Pohled na Vinohrady

Pohled na Vinohrady Zdroj: Profimedia

Druhá městská část nabídne ke koupi byty ve 132 domech. V části z nich si ale městská část ponechá lukrativní nebytové prostory. Ceny bytů určí znalci. O rozhodnutí zastupitelstva informovala starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

Na zasedání rady Prahy 2 přišly desítky nájemníků, někteří proti podmínkám privatizace hlasitě protestovali. Nesouhlas s pravidly prodeje vyjadřuje trvale i opoziční strana Občané za spokojené bydlení (OSB). Vadí jim třeba to, že si byty nemohou koupit zastupitelé. Za stranu totiž kandidovali především nájemníci, kteří chtěli privatizaci prosadit.

Zastupitelé oproti původním plánům schválili, že radnice v 70 domech určených k privatizaci prodá byty, ale ponechá si v nich výnosné nebytové prostory. V takových domech umožní nájemcům odkup jen po bytových jednotkách. Obyvatelé zbylých domů se budou moci rozhodnout, zda budou privatizovat po jednotlivých bytech, nebo koupí celý dům jako družstvo. „Zájemci, kteří nedostanou možnost koupit byt v rámci družstva, budou mít méně výhodné podmínky,“ řekl zastupitel Petr Hejna (OSB). „Hlasování jsme se proto zdrželi,“ doplnil.

„Odprodej chceme dokončit co nejdříve, termín je ale velice obtížné odhadnout,“ řekla starostka. O ceně zastupitelé zatím nerozhodovali. Stanoví ji soudní znalci podle „ceny v místě a čase obvyklé“. Nájemníci ale budou moci za dodržení určitých podmínek získat až 35procentní slevu.

Privatizace se v roce 2010 stala v Praze 2 velkým předvolebním tématem. Za privatizaci se konalo i několik demonstrací. Městské části zbude asi 130 bytových domů.