Praha 5 koupí pozemky na Vidouli, zabrání výstavbě bytů

Vidoule

Vidoule Zdroj: Reflex

Vrch Vidoule je přírodní památkou
ZELEŇ, NEBO BYDLENÍ. Část vrchu Vidoule je přírodní památkou a cílem procházek místních obyvatel. Místo však láká i developery, kteří by na části území chtěli stavět rodinné domy.
Projekty ve Vidouli
Projekty ve Vidouli
Projekty ve Vidouli
10
Fotogalerie

Zastupitelé městské části Praha 5 odsouhlasili nákup pozemků na hoře Vidoule od ministerstva obrany. V developersky žádané lokalitě chce místní úřad vystavit volnočasový areál. 

Pozemky odkoupí Praha 5 od ministerstva za 5,55 milionu korun, tedy za minimální částku, kterou mohla ve výběrovém řízení nabídnout. Celková výměra pozemků je téměř 11,5 tisíce metru čtverečních, v katastru jsou vedené jako městská a krajinná zeleň, případně jako sady, zahrady a vinice.

„Převzetím pozemků do správy městské části chceme zabránit případnému znovuotevření diskuse a snah o obnovení výstavby,“ uvedl na portálu městské části starosta Pavel Richter.

Ve stejné lokalitě chce Praha 5 získat také lesní pozemky, které však nebyly součástí soutěže. Podle Martina Damaška, který má na Praze 5 na starosti majetkovou agendu, chce Praha 5 navrhnout bezplatné převzetí těchto pozemků. K dohodě mezi ministerstvem a městem však ještě nedošlo.

V minulosti chtěly na nezastavěném území mezi Butovicemi a Košířemi investovat až miliardu korun developerské společnosti Finep a Rodop, o lokalitu se zajímal rovněž Ekospol. Postupně se však proti projektu postupně postavili jak zastupitelé Prahy 5, tak i magistrát.

I nadále je však lokalita pro developery lákavá. V jiné části Vidoule si budou konkurovat hned tři projekty společností KKCG, YIT a T.E Development Group. Celkem má v oblasti vyrůst až sedm set bytů. I přes velikost všech projektů se však neočekává, že by v atraktivní lokalitě došlo mezi developery ke konkurenčnímu boji. Cena za metr čtvereční se u bytů nedostane pod sto tisíc korun.