Praha 6 dala pokutu za zbourání vily na Ořechovce. Jde o stovky tisíc korun

Místo po rodinné vile v ulici Západní 253/27 v pražské vilové čtvrti Ořechovka v Praze 6 - Střešovicích. Stavební firma zbourala bez povolení historický dům v pondělí 29. září 2014

Místo po rodinné vile v ulici Západní 253/27 v pražské vilové čtvrti Ořechovka v Praze 6 - Střešovicích. Stavební firma zbourala bez povolení historický dům v pondělí 29. září 2014 Zdroj: CTK

Stavební úřad Prahy 6 přidělil pokutu za loňské zbourání vily na Ořechovce. Jde o sankci v řádu stovek tisíc korun. Konkrétní částku radnice neupřesnila. Rozhodnutí úřadu je nepravomocné. Z Ořechovky v nedávné době bez povolení zmizely dvě vily. Jedna z nich patřila známé módní návrhářce Blance Matragi. I za tu padly pokuty.

Firma Altstaedter Investmants se sídlem v Praze 5 požádala v březnu loňského roku o stavební povolení na úpravy rodinného domu v ulici Západní v historicky cenné lokalitě Ořechovka. V září ale místo přestavby vilu zdemolovala. „Po demolici vily nařídil stavební úřad provedení zabezpečovacích prací. To ale nebylo splněno v daném termínu a za to teď hrozí ještě druhá pokuta, o které se rozhoduje,“ uvedl mluvčí radnice Adam Halmoši.

Podobný případ se odehrál už v prosinci roku 2013. Stavební firma tehdy zbourala rodinný dům, který stál v památkové zóně Vilová kolonie v ulici Pod Vyhlídkou. Stavební úřad za to vyměřil dvě pokuty ve výši 150 tisíc korun. Jednu majiteli objektu, společnosti Matragi Design, kterou spoluvlastní Blanka Matragi, a druhou stavební firmě, která dům zbourala. Pokutu 150 tisíc korun vyměřili i pražští památkáři, zrušilo ji ale ministerstvo kultury.

Ořechovka je jednou z nejznámějších a nejstarších pražských vilových čtvrtí, vybudována byla v letech 1919 až 1929 za účasti významných architektů.