Praha 9 chystá obří projekt sociálního bydlení

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Radnice Prahy 9 připravuje pravděpodobně největší projekt výstavby nových sociálních bytů v zemi. Na Proseku plánuje stavbu 545 jednotek určených především k sociálnímu bydlení. Pokud získá včas stavební povolení, chce městská část začít stavět devět bytových domů poblíž Střížkova příští rok.

Projekt za 700 až 800 milionů korun však bude zcela jistě vznikat po etapách. Kromě vlastních zdrojů bude chtít radnice využít též podpory Státního fondu rozvoje bydlení. „Budeme také jednat o zapojení soukromých investorů,“ řekl zástupce starosty Prahy 9 Tomáš Portlík.

Pozemky pro projekt radnice scelovala již delší dobu. Za výhodných podmínek je získala od pražského magistrátu a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, zbytek koupila od developerské společnosti Finep.

„Cílem bylo najít řešení dostupného, malometrážního bydlení pro seniory, kteří budou moci využívat i dalších služeb pečovatelského, lékařského nebo sociálního charakteru,“ uvedl starosta městské části Jan Jarolím. Podle jeho zástupce Portlíka budou další cílovou skupinou například matky samoživitelky. Byty by měly být k dispozici i pro lidi žijící mimo „devítku“.

Projekt Prahy 9 odpovídá „postprivatizační“ situaci řady měst a městských částí. Radnicím se totiž z minulých let vrací jako bumerang důsledky masové privatizace bytového fondu. Městům tak pro sociální bydlení zbylo minimum bytů. Například pro seniory, kteří nezvládají platit deregulované nájemné.

Pražské městské části proto nyní chtějí stavět nové byty samy nebo je kupovat od developerů, zjistil již dříve týdeník Euro, který vydává stejně jako deník E15 Mladá fronta. Například jedenáctá městská část poptává byty za 600 milionů korun. Nakupovat chce rozestavěné domy nebo projekty s územním rozhodnutím. Tyto byty chce však poskytnout hlavně mladým.

Jestliže investor postaví nájemní byty pro seniory nebo sociálně či zdravotně postižené osoby, může získat od Státního fondu rozvoje bydlení úvěr s úrokem od dvou procent ročně, který je fixovaný po celou dobu splácení. Ta může činit až třicet let.

Za loňský rok přijal SFRB na tyto úvěry čtrnáct žádostí o celkových 585 milionů korun, které by v souhrnu měly zajistit investici 842 milionů korun. Uskutečněním těchto záměrů má vzniknout 592 bytů, z toho 392 jednotek pro seniory a další „skupiny vymezených osob“.