Praktiky developerů přitvrzují, na trh jdou i projekty bez nutných razítek

Nová Hostivař, projekt Ekospolu

Nová Hostivař, projekt Ekospolu Zdroj: Ekospol

Byty se prodávají velmi dobře, poptávka po nových kancelářích a skladech silně roste, avšak příprava nových developerských projektů kvůli zdlouhavým povolovacím procesům vázne. Developeři jsou proto nervóznější. Aby na současném boomu stihli vydělat maximum, mají čím dál ostřejší lokty.

„Vzrůstá počet staveb zahajovaných ještě před vydáním pravomocných stavebních povolení, majitelé pozemků se nebojí šponovat jejich prodejní ceny k dříve ještě nemyslitelným hodnotám a byty z developerských projektů se z velké části vyprodají ještě před jejich dokončením,“ komentoval dění Pavel Široký, partner v advokátní kanceláři CHSH Kališ & Partners.

Jako příklad agresivního postupu zaznívá v realitách často jméno největšího tuzemského developera CTP. Jeho marketingový šéf Brendan Donnelann to mírní s tím, že jde jednoduše o silný tah na branku. Současně má však CTP aktuálně problémy s černými stavbami v Hradci Králové a Přešticích na Plzeňsku.

„V Hradci a Přešticích jsme udělali chyby,“ připouští Donnelann. Přeštický případ dodavatele velkých automobilek IAC ale vysvětluje tím, že hala přišla o stavební povolení kvůli sporu místního a nadřízeného stavebního úřadu.

Ekospol uvedl na trh stovky bytů. Jdou sice na dračku, ale příslušné projekty nemají ani územní rozhodnutí.

Mezi bytovými developery vzbuzuje poslední dobou vášně Ekospol. Firma hodila na trh stovky bytů. Jdou sice na dračku, ale příslušné projekty přitom nemají ani územní rozhodnutí. K jejich výstavbě tedy může být ještě dlouhá cesta. Nejsou výjimkou projekty, které o razítka bojovaly roky.

„Pro Ekospol jde o standardní postup, který používá dlouhodobě. Za celých 24 let, co je Ekospol na trhu, se nestalo, aby nedokončil projekt, který zařadil do nabídky,“ hájí se šéf firmy Evžen Korec. Konkurence ale nešetří kritikou. „Prodávat byty bez územního rozhodnutí by nás nikdy nenapadlo,“ uvedl generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural. Stejně mluví i šéf největšího rezidenčního developera Central Group Dušan Kunovský.

Právě o parcely s územním rozhodnutím či stavebním povolením probíhá v současnosti na trhu největší bitva. Podle Kunovského z Central Group se jejich ceny už v některých případech dostávají až za hranice rentability. Jeho společnost proto již několikrát raději z vyjednávání o akvizici vycouvala.

Omar Koleilat: Developerské pozemky silně zdražují