Prázdných kanceláří je v Praze více než za krize

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: passerinvest.cz

Horečná výstavba nových kancelářských budov v Praze může ještě mnoha developerům způsobit nepříjemný bolehlav. Množství prázdných kanceláří je totiž v hlavním městě největší za poslední roky. Je jich dokonce více než v době krize. Podle posledních odhadů poradenské společnosti CBRE se může jejich podíl na celkových plochách na konci roku přiblížit 15 procentům. Od tohoto čísla nahoru už trh považuje neobsazenost za problém.

Na hlavních evropských trzích typu Londýna, Paříže nebo Mnichova činí neobsazenost nejvíce sedm procent. Větší podíl nevyužitých administrativních ploch než v Praze byl na konci loňského roku jen ve Frankfurtu nad Mohanem, Dublinu, Amsterodamu a Madridu.

„Naše modely předpovídají, že míra neobsazenosti v Praze bude růst až na 14,6 procenta ke konci tohoto roku a začne pomalu klesat znovu během roku 2015,“ řekla deníku E15 šéfka výzkumu CBRE Klára Bejblová.

V závěru loňského roku bylo v hlavním městě bez nájemce téměř 390 tisíc metrů čtverečních moderních administrativních ploch, což představovalo přes 13 procent z celkového objemu.

Pražské nájmy klesají

Kancelářské nájmy kvůli slabé poptávce v Praze klesají. Ve zbytku Evropy je přitom trend opačný. „Jak nominální nájemné, tak efektivní nájemné bude pod klesajícím tlakem,“ poznamenal provozní ředitel tuzemské CBRE Bert Hesselink.

Efektivní nájemné označuje poplatek, který firmy za kanceláře platí po odečtení různých pobídek ze strany majitelů budov. Jde například o nájemní prázdniny nebo o příspěvek na vybavení kanceláří. Hesselink očekává, že závody v lepších pobídkách budou kulminovat během letošního roku.

Pokud se do nové výstavby v Praze nepustí v nejbližší době ještě další developeři, čeká se během roku 2015 návrat k mírnému růstu nájmů. Ovšem jen u kvalitních kanceláří v dobrých lokalitách.

Firmy se otřepávají

Z hlediska celé Evropy se ale firmy začínají otřepávat z krize a mají novou chuť expandovat a pronajímat si kanceláře. „To vedlo na mnoha trzích ke zvýšené úrovni pronájmů a rostoucímu tlaku na nájemné,“ dodal šéf výzkumu CBRE pro Evropu a přilehlé regiony Richard Holberton. Z celosvětového hlediska je v rozšiřování byznysu hitem Indie a Afrika.

Zdánlivě pesimistický obrázek Prahy ve srovnání se světem ale CBRE oslabuje odkazem na zajímavé obchody, které se v metropoli v poslední době uskutečnily. Největším příkladem je antivirová společnost Avast, která se nedávno postarala o největší nový pronájem poslední doby. Novou budovu pro ni v Praze na Pankráci staví developer Immorent ze skupiny Erste. „Očekáváme, že další taková zakázka bude uzavřena v průběhu tohoto roku,“ uzavřel provozní šéf CBRE Hesselink.