Pražští architekti vyprojektovali největší obchodní centrum v Baku

Projekt nákupního centra v Baku

Projekt nákupního centra v Baku Zdroj: Chapman Taylor

V české kanceláři architektonické společnosti Chapman Taylor vzniknul projekt nákupního centra v Baku. Luxusní lustry do vstupních hal tam dodali další Češi z firmy Lasvit. Největší obchodní centrum v ázerbájdžánské metropoli by se mělo otevřít ještě tento měsíc. K pronájmu nabídne padesát tisíc metrů čtverečních obchodů. Bude tedy přibližně stejně velké jako pražské Obchodní centrum Chodov.

Výstavbu centra nazvaného Ganjlik Mall zaplatil ázerbájdžánský soukromý investor. O objemu investice informace dostupné nejsou, podobné stavby ale běžně stojí několik miliard korun. „Na začátku roku 2013 jsme se zúčastnili architektonické soutěže na návrh budovy a vyhráli jsme,“ řekl serveru E15.cz Jon Hale, ředitel tuzemské kanceláře Chapman Taylor.

Jeho londýnští kolegové v Baku již dříve pro stejného klienta postavili kancelářskou výškovou budovu a mezinárodní obchodní centrum. „Když jsme poprvé navštívili místo projektu, zemní práce již byly v plném proudu, dodavatel ani nečekal, až dokončíme návrhy,“ líčí architekt chvat, v jakém se stavba připravovala.

Podobu projektu ovlivnilo, že v oblasti jsou častá zemětřesení, takže sloupy a nosníky musely být výrazně masivnější než na co jsou projektanti zvyklí ze střední Evropy. „Přesto se nám jejich vizuální vliv podařilo minimalizovat, takže projekt působí vzdušně a světle,“ dodal Hale.

Projekt nákupního centra v BakuProjekt nákupního centra v Baku | Chapman TaylorVizualizace projektu, zdroj: Chapman Taylor

Architekti z Chapman Taylor přizvali k projektu mimo jiné také české experty na fasádní konstrukce. „Spolupracovali jsme rovněž se společností Lasvit, renomovaným dodavatelem luxusního českého skla, na konstrukci lustrů u hlavních vchodů,“ doplnil projektant.

Baku prochází v posledních letech bouřlivým rozvojem, v metropoli vznikla řada mrakodrapů. Země ovládaná prezidentem Ilhamem Alijevem financuje výstavbu hlavně z těžby ropy a zemního plynu. Otevření obřího nákupního centra se málem přetnulo s válečným konfliktem mezi Ázerbájdžánem a Arménií. Obě postsovětské republiky se do sebe pustily minulý týden kvůli Náhornímu Karabachu. Po čtyřech dnech bojů však v úterý uzavřely příměří.