Pražští developeři míří do malých měst. Finep postaví stovky bytů v Kralupech nad Vltavou

Podobu chystaného projektu Finepu zveřejnil Kralupský zpravodaj.

Podobu chystaného projektu Finepu zveřejnil Kralupský zpravodaj. Zdroj: Finep

Projekt Park Cihelka staví developer Skanska Reality v Libčicích nad Vltavou.
Vizualizace projektu developera Getberg na okraji Kladna
3
Fotogalerie

Města s dobrým spojením do Prahy lákají nejen její obyvatele, pro které se vlastní bydlení v metropoli stalo nedostupným, ale také stavitele bytů. Developer Finep zahájil předběžné rezervace bytů, které postaví na volných parcelách u nádraží v Kralupech nad Vltavou. Celkem jich tam chystá sedm set.

Na brownfieldu původně stál lihovar, jatka a vlastníkem byla také firma Aero Vodochody. Developer připravuje projekt společně s majitelem území, firmou Citronella, část pozemků získal směnou s městem.

Finep plánuje třináct domů o maximálně sedmi nadzemních podlažích. „Byty budou nabízeny ve třech formách: nájemní, družstevní a v osobním vlastnictví. K bytům bude náležet 775 parkovacích stání,“ informuje únorový Kralupský zpravodaj. Finep se k projektu nevyjadřuje. „Projekt plánujeme zviditelnit v průběhu jara,“ uvedl mluvčí Finepu David Jirušek.

Developeři míří na sever

Kralupy nad Vltavou před pěti lety zvažovaly, že by na pozemcích mohl stát hypermarket Kaufland. Řada místních se ovšem obávala zvýšené dopravní zátěže. Ta je terčem kritiky i v souvislosti s chystaným bytovým projektem, stejně jako další tlak na občanskou vybavenost. 

Prahu čekají v příštích letech velké změny

Video placeholde
• Videohub

„To řeší všechna města kolem Prahy, některé lokality to mají už za sebou, například Říčany, Úvaly, Dolní Břežany, tam se zvedly počty obyvatel dvakrát až třikrát. V Praze je, co se týká bytů, neskutečně draho,“ reaguje místostarosta Kralup Libor Lesák (ODS) . „Developeři se teď zaměřili na severní část. Zjistili, že lokalita Kralup, ze které jste vlakem na Masarykově nádraží za 35 minut, je pro zájemce o bydlení velmi lákavá,“ vysvětluje Lesák.

Finep se zavázal, že městu věnuje deset milionů korun na výstavbu školky a dalších deset milionů na realizaci odpočinkové zóny u Vltavy či jiné veřejné vybavenosti.

Místní podnikatelé

Ve stejném směru, jen o pár kilometrů blíže ku Praze, v Libčicích nad Vltavou, už staví další velký developer Skanska Reality rezidenční projekt Park Cihelka. Nové byty vyrůstající v brownfieldu na okraji tři a půl tisícového městečka začínají u dispozic 2+kk na šesti milionech korun.

Na lokality okolo Prahy se v poslední době zaměřuje developerská firma Getberg podnikatele Egora Khlebnikova. Aktuálně oznámila, že na okraji Kladna vybuduje Icon Park o 230 bytech. Sedmdesátiprocentní podíl v projektu drží skupina BHM byznysmena Tomáše Krska.

Bytový komplex hned za nádražím, podobný tomu chystanému v Kralupech, vybudovala v Lysé nad Labem stavební a developerská firma PMS Poděbrady. Zpravidla platí, že s rostoucí vzdáleností od Prahy ubývá ve středních Čechách pražských developerů.

Jako častý důvod developeři uvádějí malou znalost místních podmínek a nedostatečné vazby na tamní radnice. Například v Nymburku, kde právě rostou dva bytové projekty, jsou investory místní PMS Poděbrady a projektová firma tamního podnikatele Jiřího Otty.