Prodej CTP je znovu ve hře, mělo by jít o desítky miliard korun

Marriott V Brně. Jedna z budov brněnského byznysového komplexu Spielberk Office Centre se změní na hotel mezinárodního řetězce Marriott Courtyard. Vlastník areálu CTP se na tom již s hoteliéry dohodl. Původně byl ve hře také Hilton. Spolumajitel developera Remon Vos loni koupil dva hotely Marriott
Courtyard v Praze na letišti a v Plzni. V brněnském areálu Ponávka se CTP navíc pustí do výstavby komerčních studentských kolejí. Jen kousek od
nového vývojového centra IBM, které tam Vosova společnost staví pro více než tři stovky zaměstnanců.

Marriott V Brně. Jedna z budov brněnského byznysového komplexu Spielberk Office Centre se změní na hotel mezinárodního řetězce Marriott Courtyard. Vlastník areálu CTP se na tom již s hoteliéry dohodl. Původně byl ve hře také Hilton. Spolumajitel developera Remon Vos loni koupil dva hotely Marriott Courtyard v Praze na letišti a v Plzni. V brněnském areálu Ponávka se CTP navíc pustí do výstavby komerčních studentských kolejí. Jen kousek od nového vývojového centra IBM, které tam Vosova společnost staví pro více než tři stovky zaměstnanců. Zdroj: CTP

Remon Vos a Eddy Maas obnovili jednání o prodeji části největšího tuzemského developera CTP. Firma současně pokračuje v zahraniční expanzi a nakupuje v Maďarsku a Slovinsku.

Příprava obřího realitního obchodu v hodnotě desítek miliard korun nabrala znovu obrátky. Majitelé největšího tuzemského vlastníka moderních skladů a průmyslových hal CTP si totiž opět sedli za jednací stůl s australskou investiční skupinou Macquarie. Ve hře je aktuálně prodej českého portfolia.

V tuzemsku má CTP většinu z více než tří milionů metrů čtverečních ploch, jež pronajímá. Když byl ještě ve hře prodej celé CTP, mluvilo se o částce dvou až tří miliard eur. V českých nemovitostech by to byla největší transakce všech dob. „Druhou možností je vstup na burzu,“ řekl Brendan Donnellan, marketingový šéf CTP. O konkrétním místě ani objemu případného veřejného úpisu ještě rozhodnuto není.

Se vstupem na pražský trh cenných papírů počítal developer již v roce 2008. Kvůli nastupující krizi z toho ale sešlo. CTP ovládá duo Eddy Maas a Remon Vos, který je zároveň generálním ředitelem skupiny.

Jednání s Macquarie, vlastníkem Českých Radiokomunikací, se táhne s přestávkami již od roku 2014. Na Česko zaměřená CTP mezitím zahájila silnou mezinárodní expanzi. Na Slovensku koupila továrnu automobilky Peugeot stejně jako pozemek pro budoucí slovenský závod Jaguar Land Rover. Firma nakupovala v Rumunsku a na západní Ukrajině, stejně jako v Maďarsku. Tam aktuálně udělala akvizici dalšího průmyslového parku. Nově CTP pronikla do Slovinska. „Rok 2015 byl z hlediska akvizic silný. Letos zpomalíme,“ dodal Donnellan.

CTP se loni podařilo zvednout tržby z pronájmů na více než 150 milionů eur. Celková hodnota aktiv firmy se vyšplhala na 2,66 miliardy eur. Celkem společnost provozuje přes šedesát průmyslových parků.